Unia Tarnów z brązowym medalem DMP!!

27/09/2015 18:26:32

Unia Tarnów po ciekawym meczu pokonała KS Toruń i zdobyła po raz trzeci z rzędu brązowy medal Drużynowych Mistrzostw Polski. Jaskółki miały nieco ułatwione zadanie, po triumfie na Motoarenie tydzień temu. Dodatkowo Anioły nie mogły dzisiaj skorzystać z usług Grigorija Laguty.

Początek spotkania należał jednak do gości. W pierwszej odsłonie dość nieoczekiwanie wygrał Paweł Przedpełski, który zastąpił Marcina Turowskiego. Za nim w pogoń rzucił się Martin Vaculik, ale nie zdołał dogonić szybkiego zawodnika gości.

W biegu juniorów ponownie najlepszy był Przedpełski za nim na metę wpadł jednak Ernest Koza. O trzecią pozycję do końca walczyli Oskar Fajfer i Arkadiusz Madej. Górą był jednak zawodnik gości.

W trzecim wyścigu Jaskółki odrobiły straty z biegu juniorów Bieg zdecydowanie wygrał Kenneth Bjerre, który jadąc z czwartego pola znakomicie napędził się po szerokiej wyprzedzając wszystkich rywali. Z tył Leon Madsen najpierw uporał się z Jasonem Doylem, by później do ostatnich metrów naciskać Chrisa Holdera. Ostatecznie Australijczyk był nieznacznie lepszy na mecie.
W czwartym biegu pewne zwycięstwo odniósł Janusz Kołodziej odnosząc pewne zwycięstwo. Na kolejnych miejscach na metę wjechali jednak zawodnicy gości.
Niespodziewanym remisem zakończył się wyścig piąty. Wygrał z dużą przewagą Leon Madsen, a po słabym starcie Kenneth Bjerre nie był wstanie przedrzeć się przed parę Aniołów.

Janusz Kołodziej ponownie najlepszy okazał się w biegu szóstym. Ambicji nie można było odmówić również Arkadiuszowi Madejowi, który do ostatnich metrów gonił Chrisa Holdera. Niestety doświadczenie byłego mistrza świata wzięło górę.

W siódmym biegu groźnie wyglądający upadek zanotował Paweł Przedpełski, który zahaczył o Martina Vaculika. Junior gości został uznany winnym przerwania biegu. W powtórce start wygrał Słowak, a szybko dołączył do niego Artur Mroczka i Jaskółki wygrały wyścig podwójnie.

Sporo działo się na torze po przerwie w ósmym biegu. Ponownie najlepszy był Janusz Kołodziej. Z tył z parą toruńską walczył Ernest Koza. Ostatecznie na mecie tarnowianin był trzeci.

Jaskółki po starcie prowadziły podwójnie w biegu dziewiątym, ale na jednym z okrążeń zbyt szeroko wyniósł się Artur Mroczka tracąc pozycję na rzecz Jasona Doyla. Później zawodnik Jaskółek próbował odbić straconą pozycję, ale Jego ataki nie przynosiły rezultatu.

Remisem zakończył się ostatni bieg trzeciej serii startów. Wyścig wygrał nękany atakami Leona Madsena Adrian Miedziński. O trzecie miejsce przez trzy okrążenia walczyli Kenneth Bjerre i Oskar Fajfer. Ostatecznie lepszy na kresce był Duńczyk.

Pewną wygraną Leona Madsena zakończył się kolejny wyścig, a o kolejności zadecydował start. Po słabym starcie ostatniego biegu serii zasadniczej goście objęli podwójne prowadzenie. Jednak ambitnie jadący Martin Vaculik przedzielił parę Aniołów na drugim okrążeniu.

Pierwszy z biegów nominowanych rozstrzygnął na swoją korzyść Jason Doyle zostawiając w pokonanym polu tarnowian. Ostatni bieg to już popis pary tarnowskiej. Start wygrał Martin Vaculik. Z tył został Janusz Kołodziej, który szybko zaczął przedzierać się do przodu. Ostatecznie wyścig zakończył się podwójną wygraną Jaskółek.

Tarnowianie odnieśli przekonywujące zwycięstwo. W drużynie Jaskółek wszyscy zawodnicy stanęli na wysokości zadania. Poza zasięgiem rywali był Kapitan Unii Tarnów, szybki był Martin Vaculik. Swoje zrobili Duńczycy, a ambicję i wolę walki pokazał skuteczny dziś Artur Mroczka.

KS Toruń
1. Kacper Gomólski 3+1 (0,1*,0,2,0)
2. Marcin Turowski ns (-,-,-,-)
3. Chris Holder 3+1 (2,1*,0,0,-)