Mateusz Cierniak z Dziką Kartą na GP, Bartłomiej Kowalski rezerwowym

17/04/2024 12:14:17

Mateusz Cierniak w ORLEN FIM SGP na PGE Narodowym

Dwukrotny mistrz SGP2 Mateusz Cierniak zadebiutuje w cyklu FIM Speedway Grand Prix na najwspanialszej scenie w Polsce, PGE Narodowym. 11 maja wystąpi z dziką kartą w 2024 ORLEN FIM Speedway GP od Poland – Warsaw.

Cierniak założy plastron z nr 16 na kultowym PGE Narodowym, dołączając do czterokrotnego mistrza świata, Bartosza Zmarzlika oraz debiutantów SGP: Dominika Kubery i Szymona Woźniaka w największej imprezie żużlowej w kraju.

21-latek jest już dwukrotnym mistrzem świata juniorów, po zwycięstwie w serii SGP2 w 2022 i 2023 roku, zajmując pierwsze miejsce w czterech z sześciu rund, w których występował w ciągu dwóch lat. Odegrał również kluczową rolę, ponieważ reprezentacja Polski do lat 21 zdobyła dwukrotnie złote medale FIM SoN2 w 2022 i 2023 roku.

Urodzony w Tarnowie zawodnik zakończył starty wśród juniorów, ale w tym roku imponuje formą, zajmując m.in. 5. miejsce w Złotym Kasku w Opolu, czy 4. lokatę w ŁÓDŹ KREUJE IMME im. Zenona Plecha.

W ostatnich dwóch sezonach Cierniak wsparł zespół z Lublina, zdobywając dwukrotnie złoty medal PGE Ekstraligi, a teraz celuje w podium mistrzostw świata seniorów.

Do Mateusza Cierniaka w Warszawie dołączą jeszcze dwa młode talenty – Bartłomiej Kowalski (nr 17) i Damian Ratajczak (nr 18) zostali wyznaczeni jako rezerwowi toru na PGE Narodowym.

Kowalski, również urodzony w Tarnowie, wystąpił już rok temu w Warszawie, zastępując kontuzjowanego Dominika Kuberę. Udało mu się również zwyciężyć w biegu na PGE Narodowym, a łącznie zdobył w turnieju 4 punkty.

Z kolei reprezentant leszczyńskiego klubu w zeszłym roku zajął drugie miejsce w klasyfikacji generalnej SGP2 za Cierniakiem i podobnie jak on, debiutuje w FIM Speedway GP.

Rozkład dni 2024 ORLEN FIM Speedway Grand Prix of Poland – Warsaw:

Piątek (10 maja, dzień sprintu):

17:00 – początek kwalifikacji

Sobota (11 maja, dzień zawodów głównych):

18:45 – ceremonia otwarcia

19:00 – początek turnieju