W sobotę startują IME

26/07/2013 0:00:00

W sobotę rozpoczynają się zmagania o Tytuł Indywidualnego Mistrza Europy na żużlu. W tym sezonie podobnie jak w poprzednim przyjęto formułę, która bardziej przypomina zawody Grand Prix. Część zawodników dostała stałe zaproszenia od organizatorów, reszta uczestników walczyła w eliminacjach. Od tego sezonu jednak postanowiono zrobić wszystko by zwiększyć prestiż tych zawodów, tak więc na torze zobaczymy między innymi Tomasza Golloba, Emila Sajfutdinowa czy Nickiego Pedersena. Zawodnicy rywalizować będą w cyklu 4 turniejów. Pierwszy z nich rozegrany zostanie w Gdańsku.

Dwóch zawodników naszego klubu zdołało wywalczyć sobie prawo startów w turniejach finałowych. Są to Martin Vaculik i Maciej Janowski. Obaj zawodnicy dobrze spisali się w Challengeu w Żarnowicy i będą mieli szansę wywalczyć kolejne trofeum w swojej karierze. Swoich sił próbował także Leon Madsen, ten jednak zajął pierwsze miejsce, które nie było już premiowane awansem. Dla Martina Vaculika będą to już drugie tak prestiżowe zawody w tym sezonie. Słowak staruje bowiem również w cyklu Grand Prix. Dla Magica rywalizacja z najlepszymi zawodnikami również nie jest niczym nowym. Wystarczy przytoczyć choćby świetny występ w tegorocznym finale Drużynowego Pucharu Świata.

Tytułu sprzed roku będzie bronił Czech Ales Dryml. Drugi był Robert Miśkowiak, a trzeci Andriej Karpov. Zawody o Indywidualne Mistrzostwo Europy rozgrywane są od 2001 roku. Podczas inauguracji najlepszy był również Czech, nie startujący już Bohumil Brhel. W całej historii zawodów najlepsi są jednak Polacy. Biało-czerwoni wywalczyli 13 medali, w tym aż 3 złote.

W tym roku zawody o IME będzie pokazywała telewizja Eurosport. Transmisja na żywo już od godziny 18.30. Zawody zapowiadają się niezwykle ciekawie, więc zapraszamy wszystkich do aktywnego kibicowania.