PGE Ekstraliga

„To bardzo fajny pomysł” – Martin Vaculik

Martin Vaculik
triumfował w ubiegłorocznym cyklu SEC. Słowak z urzędu dostał dziką kartę na tegoroczny turniej Indywidualnych Mistrzostw Europy.

Zawodnik Unii Tarnów ciepło wypowiedział się o innowacyjnym pomyśle wybierania numerów startowych w cyklu SEC przez samych zawodników. – To bardzo fajny pomysł. Każdy zawodnik ma swój szczęśliwy, ulubiony numer, który chciałby mieć na plecach w czasie jazdy. Może to być taki talizman. Jest to bardzo dobra reklama zarówno żużla, jak i samego zawodnika. Kiedy zapytasz się kibiców o skojarzenia z numerem 46, to bez wahania odpowiedzą – Valentino Rossi. Numer zawodnika, to tak jakby jego drugie imię. Na tym właśnie powinno to polegać, bardzo się cieszę z tego pomysłu – powiedział w rozmowie ze speedwayeuro.com.

Zawodnik Jaskółek wystartuje w cyklu z numerem 1, który został mu przydzielony z urzędu jako Indywidualnemu Mistrzowi Europy. – Numer 1 kojarzy mi się bardzo dobrze. Przede wszystkim z tym, że jesteś najlepszy, zajmujesz pierwsze miejsce. To bardzo szczególny numer dla każdego sportowca. Jestem bardzo zadowolony z „jedynki”, więc nie mam zamiaru jej zmieniać. Gdybym musiał wybrać inny numer, to pewnie byłoby to 777, ale tak jak powiedziałem, zostaję przy numerze 1. – wyjaśnił.

W nowym sezonie w każdym turnieju aktualny lider klasyfikacji generalnej będzie startował w żółtym plastronie. Martin ma nadzieję, że uda mu się zatrzymać ten plastron do końca. – Chciałbym zatrzymać ten żółty plastron do samego końca, jednak to jest tylko sport i na pewno nie mogę obiecać, że tak właśnie będzie. Zeszły sezon w SEC był dla mnie bardzo udany i zrobię wszystko, żeby tak było również w 2014. Bardzo chciałbym jeździć w plastronie lidera od początku do końca, ale jak będzie, to zobaczymy dopiero w trakcie sezonu – zakończył.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana