Świetny występ Janusza Kołodzieja w Rajdzie Barbórki

07/12/2013 0:00:00

Fantastycznie spisywał się podczas dzisiejszych zmagań w Rajdzie Barbórka Janusz Kołodziej. Kapitan Jaskółek po rozegraniu 6 odcinków specjalnych zajął 21. miejsce i awansował do prestiżowego oesu Karowa.

Dla wychowanka Unii Tarnów występ w 51. Rajdzie Barbórka to absolutny debiut w rajdach samochodowych. – Samochody sportowe, wyścigi rajdowe czy symulatory to wielkie hobby Janusza. Czasami odnoszę wrażenie, że lepiej bawi się przy tym bawi niż jeżdżąc na żużlu – powiedział Krzysztof Cegielski.

Janusz Kołodziej pilotowany przez Patryka Śmietanę rozkręcał się w miarę trwania zmagań. – Po pierwszym odcinku specjalnym był dopiero 53, ale później z każdym oesem piął się w górę klasyfikacji generalnej. Po ukończeniu szóstego odcinka specjalnego Janusz awansował na 21 miejsce. To jest niesamowity wynik, zważywszy, że na starcie pojawiły się bodajże 93 załogi. Janusz w debiucie pozostawił w tyle dużo bardziej doświadczonych kierowców, startujących w lepszych samochodach – podkreślił Krzysztof Cegielski.

Indywidualny Mistrz Polski na żużlu nie miał wcześniej zbyt wielu okazji by potrenować przed Rajdem Barbórka, co dodatkowo podkreśla Jego dobry występ. – Wynik ten jest niesamowity zważywszy na to, że Janusz siedział kilka razy w tym samochodzie, a o trenowaniu przed rajdem praktycznie nie było mowy. Zaczął bardzo spokojnie, ale z odcinka na odcinek uzyskiwał coraz lepsze czasy. Dzięki temu zajął wysokie, bo 21 miejsce i znalazł się w trzydziestce, która wystartuje w prestiżowym oesie Karowa. I tak by miał w nim miejsce z uwagi na to, że jechał w Rajdzie Barbórka, jako mistrz Polski na żużlu, ale swoją świetną jazdą pokazał, że nie jest w tej imprezie celebrytą, ale pełnoprawnym uczestnikiem – powiedział menadżer zawodnika Unii Tarnów.

Warunki podczas dzisiejszego Rajdu Barbórki do najłatwiejszych nie należały. Według Krzysztofa Cegielskiego warunki te paradoksalnie pomogły Januszowi Kołodziejowi. – Znając jego znakomite opanowanie wszelkich pojazdów, Janusz wykorzystał trudne warunki atmosferyczne na trasie rajdu. Spisał się naprawdę wyśmienicie i ma satysfakcję, że rajd za nim ukończyło wielu uznanych i doświadczonych kierowców – zakończył menedżer żużlowca Jaskółek.

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel