Stal Gorzów – nasz przeciwnik

26/04/2013 0:00:00

Już w najbliższą niedzielę gościć będziemy w Tarnowie drugą drużynę ubiegłorocznych rozgrywek o Drużynowe Mistrzostwo Polski. Kibice Jaskółek na pewno pamiętają ubiegłoroczną zaciętą batalię z zespołem z Wielkopolski, w której ostatecznie lepsi okazali się tarnowianie. Przed spotkaniem V kolejki Enea Ekstraligi warto zapoznać się z historią gorzowskiego klubu.

Gorzowski klub powstał w 1947 roku, a sekcja żużlowa trzy lata później. W lipcu 1951 roku gorzowianie doczekali się własnego toru żużlowego. Ostatecznie po kilku sezonach zmagań na torach Poznańskiej Ligi Okręgowej w 1955 roku zespół został zgłoszony do drugoligowych rozgrywek. W 1961 roku Stal wywalczyła awans do pierwszej ligi. Po awansie pierwsze sezony były trudne dla żółto – niebieskich.  Rok 1964 to pierwszy sukces gorzowian w zawodach drużynowych – srebrny medal w Drużynowych Mistrzostwach Polski, który udało im się obronić przez dwa kolejne sezony. Wyczyn ten udało się także powtórzyć w 1968 roku. W tym samym sezonie ikona gorzowskiego klubu – Edward Jancarz, debiutował w Indywidualnych Mistrzostwach Świata. Debiut wypadł rewelacyjnie i gorzowian powtórzył sukces sprzed dwóch lata Antoniego Woryny zdobywając brązowy medal

Historycznym sukcesem zakończył się dla Stali sezon 1969. Gorzowianie zdobyli pierwszy z siedmiu złotych medali Drużynowych Mistrzostw Polski. W latach 1973 do 1979 żużlowcy znad Warty nie schodzili z podium DMP. Warto odnotować, że w 1973 roku Zenon Plech – zawodnik gorzowski, zdobył dla Polski brązowy medal w Indywidualnych Mistrzostwach Świata.

W 1983 roku gorzowska drużyna zdobyła ostatni do tej pory tytuł mistrzowski DMP. Od tamtego momentu kibice żółto-niebieskich czekają cierpliwie na powtórzenie tego sukcesu. W roku 1987 udało zdobyć się jeszcze brązowy, a w 1992 srebrny krążek. Na kolejny sukces nad Wartą musiano czekać pięć lat, kiedy to w 1997 roku do Gorzowa za rekordowa kwotę 600 tysięcy złotych ściągnięto Tomasza Bajerskiego i przede wszystkim Tony Rickardssona. Szwed rok wcześniej reprezentował barwy Jaskółek, ale po degradacji Unii musiał sobie znaleźć inny klub w ówczesnej pierwszej lidze. Ostatecznie Stal została po razy kolejny wicemistrzem kraju. Brązowy medal na szyi żużlowców Stali zawisł jeszcze w 2000 roku. Po najgorszym w historii sezonie 2002 gorzowianie opuścili na pięć lat najwyższą klasę rozgrywkową, a klub przechodził kłopoty finansowe. Głownie stawiano na wychowanków. Po kilku chudych latach Stal awansowała do Ekstraligi, co zbiegło się z obchodami 60-lecia klubu.

Po awansie do Ekstraligi klub wzmocnili odchodzący z tarnowskiego klubu po czterech latach Tomasz Gollob i po rocznym kontrakcie Rune Holta. Kontrakty nie przełożyły się na wynik drużyny, która przez trzy sezony zajmował szóste miejsca w lidze. W 2011 po dekadzie przerwy Stalowcy znowu stanęli na podium DMP, zdobywając brązowy medal, a rok później, jak już wcześniej wspomniano, srebrny krążek.

Gorzowska Stal to niewątpliwie jeden z najbardziej utytułowanych klubów żużlowych w Polsce z bardzo bogatą historią. Świadczą o tym 23 medale DMP i aż 24 krążki IMP. Wielkopolski klub na przestrzeni lat reprezentował wielu znakomitych żużlowców polskich i zagranicznych. Wszystkich nie sposób wymienić. Najbardziej znaną postacią żużlową z Gorzowa jest Edward Jancarz, którego imię nosi stadion Stali. Wymienić należy także Edmunda Migosia, Andrzeja Pogorzelskiego, znakomitego Zenona Plecha czy reprezentującego także tarnowski zespół w latach osiemdziesiątych Bogusława Nowaka. Z najnowszej historii gorzowian to przede wszystkim Piotr Świst i Tomasz Gollob, który startując w tym klubie sięgnął po swój największy sukces w karierze – Indywidualne Mistrzostwo Świata w 2010.

Po poprzednim sezonie wskutek zmian regulaminowych zespół z Gorzowa opuścić musieli kapitan Tomasz Gollob, Słoweniec Matej Zagar i wielka nadzieja duńskiego żużla Michael Jepsen Jensen. Na ich miejsce kierownictwo podpisało kontrakty z Danielem Nermarkiem, Tomaszem Gapińskim, Łukaszem Jankowskim, Adrianem Gomólskim, Linusem Sundstromem, a po kilku latach przerwy wrócił do zespołu Paweł Hlib.

Gorzowianie w liczbach:
Drużynowe Mistrzostwa Polski – 23 medali (7 złotych, 12 srebrnych, 4 brązowe)
Młodzieżowe Drużynowe Mistrzostwa Polski – 11 medali (3 złote, 5 srebrnych, 3 brązowe)
Indywidualne Mistrzostwa Polski – 24 medale (7 złotych, 7 srebrne, 10 brązowych)
Młodzieżowe Indywidualne Mistrzostwa Polski – 13 medali (7 złotych, 5 srebrnych, 1 brązowy)
Mistrzostwa Polski Par Klubowych – 18 medali (8 złotych, 4 srebrne, 6 brązowych)
Młodzieżowe Mistrzostwa Polski Par Klubowych – 11 medali (4 złote, 5 srebrnych, 2 brązowe)

Łączny dorobek medali zdobytych w ramach Mistrzostw Polski przez Stal Gorzów100 medali (36 złotych, 38 srebrnych, 26 brązowych)