skladywęgla.pl Polonia Bydgoszcz – nasz przeciwnik

14/05/2013 0:00:00

Już najbliższą niedzielę na stadionie w Mościcach będziemy gościć drużynę skladywęgla.pl Polonię Bydgoszcz. Bydgoszczanie to zespół o zdecydowanie najdłuższej żużlowej tradycji  Polsce. Postaramy się pokrótce przedstawić najważniejsze fakty z historii klubu.

Żużlowy Klub Sportowy Polonia Bydgoszcz nawiązuje do bogatej, 93-letniej tradycji wielosekcyjnej Polonii i utworzonej w 1946 roku sekcji żużlowej. W Polsce międzywojennej nad Brdą istniały dwa kluby żużlowo – motocyklowe – Klub Motocyklistów Bydgoszcz oraz Klub Motocyklistów Związku Strzeleckiego.  Pierwsze zawody żużlowe w Bydgoszczy rozegrano już w 1930 roku. W 1935 roku pierwszym Indywidualnym Mistrzem Polski na żużlu bez podziału na klasy został zawodnik Klubu Motocyklistów Bydgoszcz – Jan Witkowski.

Po II Wojnie Światowej w Bydgoszczy nie udało się reaktywować przedwojennych klubów. Wówczas powołano do życia sekcje żużlową przy BKS Polonii. Już w 1948 roku Polonia przystąpiła do eliminacji tworzenia się lig żużlowych w Polsce. Ostatecznie drużyna z Bydgoszczy została przydzielona do rozgrywek II ligi, gdzie zajęła trzecie miejsce.

Na przełomie lat 1948 i 1949 zarząd Polonii po wydaniu dekretu przez państwowe władze mówiący o przystąpieniu klubów sportowych do zrzeszeń był zmuszony rozwiązać klub. Wszystkie sekcje oraz część zawodników przekazano milicyjnej Gwardii.

Po awansie(1950) do najwyższej klasy rozgrywkowej  bydgoszczanie wywalczyli swój pierwszy medal DMP ulegając w całych rozgrywkach jedynie Unii Leszno. Pierwszy złoty medal udało zdobyć się już pięć lat później w 1955 roku.  W skład mistrzowskiego zespołu Gwardii wchodzili wówczas m.in. tragicznie zmarły Zbigniew Raniszewski, Mieczysław Połukard, czy Bolesław Bonin.

Na kolejny tak wielki sukces w Bydgoszczy musiano czekać, aż do roku 1971 zdobywając po drodze pięć brązowych medali DMP. Polonia wygrała ligę przed  gorzowską Stalą i leszczyńską Unią, a najlepszym zawodnikiem całych rozgrywek był zawodnik bydgoski Henryk Glucklich. Wydawało się, że po mistrzostwie i drugim miejscu rok później wszystko w klubie idzie ku dobremu. Niestety sezon 1973 był słaby w wykonaniu bydgoszczan, którzy musieli bronić się przed spadkiem z drużyną z Torunia. W dwumeczu Gryfy okazały się jednak drużyną zdecydowanie lepsszą.

Ważną datą w historii polskiego sportu żużlowego jest  20 października 1974 kiedy to po raz pierwszy w historii, rozegrano Mistrzostwa Polski Par Klubowych. Na torze w Bydgoszczy najlepsza okazała się miejscowa para Gluecklich  – Kasa.

W 1981 roku sportową karierę postanowił zakończyć niekwestionowany lider Polonii tamtych lat – Henryk Gluecklich. Rok później w Bydgoszczy rozpoczęto organizację jednego z najstarszych turniejów w Polsce – „Kryterium Asów Polskich Lig Żużlowych”. Turnieju, który swoją historią sięgał lat pięćdziesiątych kiedy rozgrywano zawody „Criterium Asów”.  Od 1986 roku turniej nazwano imieniem Mieczysława Połukarda, pierwszego polaka w IMŚ, wieloletniego zawodnika i trenera klubu z Bydgoszczy. Kolejne sukcesy drużynowe Polonii to koniec lat osiemdziesiątych kiedy to wywalczyli dwa srebrne i jeden brązowy medal w lidze. Liderem zespołu tym czasie był Ryszard Dołomisiewicz.

Lata dziewięćdziesiąte i początek XXI wieku w Bydgoszczy kojarzą się z nazwiskiem Gollob. W tym czasie zespół sięgał po swoje największe sukcesy drużynowe. Złote medale w Bydgoszczy odbierano  w latach 1992, 1997, 1998, 2000 oraz 2002. Wszystkie to w głównej mierze postawa Tomasza Golloba – ikony bydgoskiego klubu tamtych lat. Najlepszy polski żużlowiec w tamtym okresie zdobył dla klubu znad Brdy aż sześć medali IMP i wywalczył cztery krążki IMŚ, a to tylko niektóre z jego sukcesów. W przerwie zimowej, przed sezonem 2004 przeszedł wraz z bratem Jackiem do Unii Tarnów. Od tamtej pory w Bydgoszczy pojawia się jedynie podczas meczów ligowych swoich kolejnych drużyn, turniejów indywidualnych, czy Grand Prix.

Po odejściu z klubu Tomasza Golloba zawodnicy z Gryfem na plastronie nie osiągali już tak znaczących sukcesów. W 2007 roku po pięćdziesięciu siedmiu sezonach spędzonych w najwyższej klasie rozgrywkowej Polonia spadła do I ligi. W pierwszej lidze spędziła tylko jeden sezon, by powrócić na dwa sezony i drugi raz w historii zostać zdegradowana. Tym razem także po jednym sezonie startów na zapleczu Ekstraligi udało się awansować i od poprzedniego sezonu Gryfy ponownie startują w najwyższej klasie rozgrywkowej w Polsce.

Dla kibiców bydgoskich bardzo ważnym wydarzeniem co roku są Derby Pomorza z drużyną z Torunia. Do tej pory rozegrano osiemdziesiąt dwa pojedynki ligowe tych drużyn w których polonia zwyciężała trzydzieści cztery z nich, dwa spotkania kończyły się remisem, a Anioły wygrywały czterdzieści sześć z nich.

W obecnym sezonie bydgoska Polonia wzmocniła się byłym dwukrotnym Mistrzem Świata –  Gregiem Hancockiem, ze Stelemtu Falubazu wypożyczono Aleksandra Loktajeva, a z Grudziądza przyszedł Hans Andersen. Po tych wzmocnieniach kibice Gryfów liczą, że Polonia powalczy o coś więcej niż tylko o utrzymanie w lidze. Zespół w rozgrywkach Enea Ekstraligi startuje pod nazwą skladywęgla.pl Polonia Bydgoszcz.

Bydgoszczanie w liczbach:

Drużynowe Mistrzostwa Polski – 25 medali (7 złotych, 7 srebrnych, 11 brązowych)
Młodzieżowe Drużynowe Mistrzostwa Polski – 8 medali (2 złote, 3 srebrne, 3 brązowe)
Indywidualne Mistrzostwa Polski – 24 medale (8 złotych, 5 srebrnych, 6 brązowych)
Młodzieżowe Indywidualne Mistrzostwa Polski – 12 medali (8 złotych, 1 srebrny, 3 brązowe)
Mistrzostwa Polski Par Klubowych – 18 medali (11 złotych, 6 srebrnych, 1 brązowy)
Młodzieżowe Mistrzostwa Polski Par Klubowych – 8 medali (1 złoty, 5 srebrnych, 2 brązowe)

Łączny dorobek medali zdobytych w ramach Mistrzostw Polski przez Polonię Bydgoszcz – 90 medali (37 złotych, 27 srebrnych, 26 brązowych)

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel