Powrót Madsena – zapowiedź meczu w Zielonej Górze

24/05/2013 0:00:00

Niezwykle pasjonująco zapowiada się najbliższe wyjazdowe spotkanie Unii Tarnów. Jaskółki zmierzą się w Zielonej Górze z tamtejszym Stelmetem Falubazem. Dla obu ekip jest to bardzo ważne spotkanie.

Zielonogórzanie w ostatnich spotkaniach nieco spuścili z tonu. Najpierw przegrali u siebie różnicą trzech punktów z zespołem z Torunia, a później zremisowali spotkanie we Wrocławiu, gdzie wszyscy zakładali wywiezienie kompletu punktów. W ostatnią niedzielę zaliczyli kolejną wpadkę przegrywając derby lubuskie z „osłabioną” brakiem Daniela Nermarka Stalą Gorzów. Na razie drużyna  z Myszką Miki na plastronie nie wygląda w rzeczywistości tak groźnie jak to zakładano przed sezonem. Wydaje się, że głównym problemem jest brak odpowiedniej drugiej linii zespołu Rafała Dobruckiego. Zarówno Joonas Dawidsson jak i Krzysztof Jabłoński jeżdżą w dosyć słabo. Kamil Adamczewski nie prezentuje się tak jak, by tego oczekiwali włodarze klubu i póki co jego transfer do Zielonej Góry jest niewypałem. W najbliższym spotkaniu prawdopodobnie zastąpi go w wyjściowym składzie Alex Zgardziński. W kratkę prezentują się także liderzy zespołu – Piotr Protasiewicz i Andreas Jonsson. Liderem zielonogórzan jest w tej chwili Jarosław Hampel, co dla nikogo nie powinno być niespodzianką. Bardzo dobrze radzi sobie także Patryk Dudek. Należy jednak pamiętać, że w Zielonej Górze zespół zawsze może liczyć na wsparcie swoich fanów, którzy licznie odwiedzają stadion przy Wrocławskiej 69. Miejscowi zawodnicy niejednokrotnie niesieni dopingiem wygrywali spotkania nawet  z teoretycznie silniejszymi rywalami.

W ostatnim czasie w mediach pojawiła się informacja, że w Zielonej Górze planują sprawdzić  Mikkela Becha Jensena, który miałby być alternatywą dla Andreasa Jonssona lub Piotra Protasiewicza. Póki co na dywagacjach tylko się  skończyło i młodego Duńczyka nie ma w składzie Stelmetu Falubazu.

Zespół tarnowski dobrze zaprezentował się w ostatnich dwóch spotkaniach, w których odniósł dwa bardzo ważne zwycięstwo. Ekipa Marka Cieślaka osłabiona brakiem kontuzjowanego Leona Madsena najpierw rozprawiła się w Rzeszowie z tamtejszą PGE Marmą, a w minioną niedzielę odprawiła z kwitkiem Gryfy z Bydgoszczy. Liderem Jaskółek w obydwu spotkaniach był Artem Łaguta na którego nie znaleźli recepty, ani rzeszowianie, ani bydgoszczanie. Po występach Rosjanina radości nie krył Marek Cieślak. – Artem od początku sezonu spisuje się bardzo dobrze i z każdym meczem jedzie coraz lepiej. To już jego drugi komplet punktów pod rząd – powiedział.

Znaczący progres formy zanotował także Maciej Janowski, który notował dwucyfrowe wyniki punktowe. Magic wierzy, że Jaskółki dobrze zaprezentują się także w kolejnym meczu. – Do województwa lubuskiego jedziemy powalczyć o jak najlepszy wynik. Trzeba wierzyć w wygraną powiedział.

Równą formę od początku sezonu prezentuje Janusz Kołodziej, a w ostatnich spotkaniach dużo lepiej punktuje Martin Vaculik. Słowak podkreśla, że cały czas pracuje nad powrotem do formy z przed roku, kiedy był jednym z najlepszych zawodników w Enea Ekstralidze. – Coś drgnęło, to dobre określenie. Jest lepiej i można powiedzieć, że te silniki jadą, ale to na pewno nie jest jeszcze to co prezentowałem rok temu. Ciężko pracuję, naprawdę nie oszczędzam się, aby wrócić do tej dawnej dyspozycji i wierzę, że niedługo to się stanie. Używam zarówno silników z zeszłego sezonu jak i tych nowszych. Po prostu muszę się do nich dopasować. Teraz powinno być o tyle korzystniej, że w spotkaniu z bydgoszczanami w końcu był taki tor na jakim chcemy jeździć –powiedział.

Swoje punkty, których brakowało na początku sezonu, dorzuca także Kacper Gomólski.  Trochę brakuje punktów Mateusza Borowicza, który ma nieco pecha. W spotkaniu z Polonią kilka razy był na punktowanych pozycjach , ale z powodu problemów sprzętowych, bądź powtarzania biegu nie udało mu się ich utrzymywać. Trener Jaskółek jest jednak zadowolony z jego postawy. – Dzisiaj Mateusz Borowicz nie zrobił dużo punktów, ale widzę, że chłopak robi duże postępy. W dzisiejszym meczu, gdy jechał na 3:3 z Januszem Kołodziejem zanotował defekt motocykla i nie utrzymał swojej pozycji powiedział.

W tygodniu większość zawodników startowała w ligach zagranicznych. W ostatniej kolejce szwedzkiej Elitserien po trzech tygodniach pauzowania do ścigania powrócił Leon Madsen, który znalazł się także w składzie na spotkanie w grodzie Bachusa i Unia po dwóch meczach ponownie wystartuje w najmocniejszym składzie. Duńczyk wywalczył osiem punktów i dwa bonusy dla ekipy Hammarby, co po tak długiej przerwie jest bardzo dobrym wynikiem. Na jego dobry powrót z pewnością liczą tarnowscy kibice oraz trener Marek Cieślak. Dobrą formę potwierdził  Artem Łaguta notując dwucyfrowy dorobek punktowy. Z pewnością nieco zawiedli Martin Vaculik i powracający do Szwecji po dłuższej przerwie kapitan zespołu Janusz Kołodziej.

Zawodnicy z Myszką Miki na plastronie także brali udział we wtorkowej kolejce ligi szwedzkiej. Najlepiej spisał się lider zespołu – Jarosław Hampel, który zdobył aż trzynaście punktów dla Vetlandy. Dziesięć punktów dla Dackarny uzbierał Patryk Dudek, a siedem oczek dla Smederny Andreas Jonsson.

Spotkanie w Zielonej Górze zapowiada się bardzo emocjonująco, obie ekipy z pewnością przystąpią do tego meczu bardzo skoncentrowane, a ewentualne zwycięstwo którejś z ekip bardzo ją przybliży do czołowej czwórki. Niewątpliwie spotkanie odpowie wielu kibicom na wiele kluczowych pytań. Czy Jaskółki wracają na właściwe tory i nawiążą do formy z przed roku? Czy Falubaz jest rzeczywiście tak mocny jak zakładano przed sezonem, a ostatnie spotkania to tylko chwilowa zadyszką? Kto zgranie dwa punkty? A może padnie remis jak przed rokiem? Odpowiedź na te pytania poznamy w niedzielę wieczorem.

Unia Tarnów
1. Maciej Janowski