Podsumowanie posiedzenia Komisji Sportu

23/07/2022 19:48:06

Drodzy kibice i sympatycy tarnowskich Jaskółek!

Z wielkim smutkiem muszę przekazać, że wczorajsze ponad 2,5 godzinne posiedzenie Komisji Sportu, mające na celu mediację pomiędzy naszym klubem żużlowym – Unia Tarnów ŻSSA oraz piłkarskim – KS ZKS Unia Tarnów nie przyniosło żadnych kompromisowych rozstrzygnięć.

Niestety, oczekiwane przez zarząd piłkarskiej KS ZKS Unia Tarnów propozycje ponoszenia opłaty za swoją pełną obecność na stadionie w kwocie 1250 netto miesięcznie wraz z zapewnieniem przez klub żużlowy wszystkich mediów oraz utrzymywanie i przygotowywanie przez nasz klub płyty boiska pod wymogi licencyjne PZPN są absolutnie nieakceptowalne!

Natomiast dzisiaj pojawiła się ze strony piłkarskiej ZKS Unii Tarnów propozycja, aby to klub piłkarski przejął umowę z Miastem na wynajem stadionu Miejskiego w Mościcach, zapewniając, że nieodpłatnie udostępni stadion spółce żużlowej na czas zawodów, treningów, czy sparingów. Klub żużlowy może rozważyć przyjęcie tak hojnej propozycji. Oczekujemy przy tym zawarcie umowy na wynajem pomieszczeń klubowych na tych samych warunkach jakie żąda obecnie od klubu żużlowego piłkarski ZKS Unia Tarnów, czyli w kwocie 1250 zł miesięcznie wraz ze wszystkimi mediami (ciepło, woda , prąd, wywóz śmieci itd.) oraz przygotowaniem toru żużlowego na i podczas każdych zawodów zgodnie z wymogami licencji PZMot.

Zarząd ZKS Unia Tarnów w osobie prezesa Artura Szklarza przekazuje ostatnio w przestrzeni publicznej również nieprawdziwą informację jakoby pełny koszt wynajmu stadionu od miasta jaki ponosi spółka żużlowa wynosił jedynie 3000 zł miesięcznie. Jest to nieprawda! Dodatkową – obowiązkową opłatą wiązaną przy tej umowie najmu jest podatek od nieruchomości, którego wysokość wynosi ponad 120 tys. zł rocznie! Pełny koszt wynajmu stadionu od Miasta (wynajem plus podatek od nieruchomości wynosi 150 tys. zł  (13 000 zł miesięcznie!).

Kolejną nieprawdziwą, manipulującą i wprowadzającą w błąd Was kibiców dwóch klubów jest przedstawiona i wyliczona przez Prezesa KS ZKS Unia Tarnów Artura Szklarza propozycja wynajmu przez nasz klub. Według niej wynajem stadionu i udostępniania go pod rozgrywane mecze wynosi ponad 10 tys. zł miesięcznie. Nie wiem jakich wzorów matematycznych używa Pan Prezes, skoro wszelkie propozycje zawierają kwoty:
– wynajem miesięczny: 1250 zł
– wynajem pod mecze: 17 meczy x 600 zł pod cały sezon rozgrywkowy (w tym zgodnie z wcześniejszymi umowami nieodpłatne użyczenie chaty grillowej ).

Wszystko to daje kwotę około 2.100zł miesięcznie. Jak się tutaj ma wyliczenie piłkarzy 10.000 zł do realnych 2.100zł?

Powyższe proponowane obecnie przez nas opłaty są podobne do tych jakie od kilkunastu lat ponoszone były przez ZKS Unia Tarnów. W tym roku natomiast z uwagi na drastycznie wysokie koszty mediów wniosłem, aby ZKS również częściowo je regulował. Może to być oczywiście na podstawie zamontowanych odliczników.  Robimy to przecież wszyscy także w życiu prywatnym.

Na zakończenie zapewniam, że nadal wierzę i liczę na konstruktywne porozumienie, którego wbrew moim intencjom nie udaje się dotychczas zawrzeć w zaciszach gabinetów, a obecne spory weszły w przestrzeń publiczną.

Ze sportowym pozdrowieniem,
Daniel Bałut