Peter Ljung wraca do Tarnowa!

13/11/2021 10:14:03

Peter Ljung podpisał kontrakt z Unią Tarnów i będzie reprezentował nasz klub w rozgrywkach 2. Ligi Żużlowej.

Dla doświadczonego Szweda, który przez kilka sezonów był Kapitanem naszej drużyny jest to powrót do Tarnowa po roku przerwy. Wcześniej punkty dla klubu z Mościc zdobywał już w latach 2007-2008, 2017, 2019-2020.

Urodzony 30 października 1982 roku w szwedzkim Växjö żużlowiec w polskiej lidze reprezentował dotąd barwy klubów m.in. z Częstochowy, Gniezna, Ostrowa, Wrocławia, Rzeszowa, Grudziądza, Daugavpils czy Krosna.

Poprzedni sezon dla Szweda nie był zbyt udany na polskich torach. Wystąpił tylko w kilku biegach drużyn z Krosna, a później Gniezna. Wcześniej w Polsce spisywał się jednak znacznie lepiej. W sezonie 2020 wykręcił w barwach Jaskółek średnią na poziomie 1,84, a rok wcześniej aż 2,34. Peter Ljung to także dwukrotny triumfator Indywidualnych Mistrzostw eWinner 1. Ligi Żużlowej.

Szwed w swoim dorobku ma także medale Mistrzostw Świata. Wraz z reprezentacją Szwecji zdobywał złoto (2003) i dwa brązowe medale (2008, 2016) Drużynowego Pucharu Świata. W sezonie 2012 był stałym uczestnikiem cyklu Grand Prix. Peter Ljung to trzykrotny brązowy medalista Indywidualnych Mistrzostw Szwecji.

W kończącym się okienku transferowym kontraktami z Unią Tarnów związali się Peter LjungTroy BatchelorKenneth Hansen, Ilja Czałow, Patryk Rolnicki, Oskar Bober, Piotr Pióro oraz juniorzy Witalij Kotlar, Piotr ŚwierczMateusz Gzyl i Patryk Zieliński.

DIAGMEDICA & HOLI-MED