Patrick Hougaard w Unii Tarnów!

17/05/2013 0:00:00

W dniu dzisiejszym zawodnikiem Unii Tarnów został Patrick Hougaard. Dla młodego Duńczyka będzie to powrót do Tarnowa, gdzie startował przez trzy sezony w latach 2008 – 2010.

Patrick Hougaard jest jednym z najbardziej zdolnych Duńczyków młodego pokolenia. Zawodnik pomimo młodego wieku ma już na swoim koncie kilka znaczących sukcesów. Dwudziestoczteroletni Duńczyk to brązowy medalista Indywidualnych Mistrzostw Świata Juniorów z 2009 roku. Rok później w cyklu turniejów, który miał wyłonić najlepszego żużlowca globu w kategorii juniorów był czwarty. Z młodzieżową reprezentacją Danii wywalczył także kilka medali Drużynowych Mistrzostw Świata Juniorów. W 2006 roku wywalczył brąz, w 2008 i 2009 srebro, a w 2010 Duńczycy byli najlepszą juniorską drużyną świata, przy dużym wkładzie zawodnika Unii Tarnów. Jako junior zdobywał także tytuł Mistrza Danii Juniorów w sezonach 2007 i 2009.

W polskiej lidze debiutował już w wieku siedemnastu lat w Unii Leszno, której barw bronił przez dwa sezony. Z Bykiem na plastronie w meczach ligowych pojawił się jednak tylko czterokrotnie i przeniósł się do Tarnowa, gdzie spędził trzy sezony. W pierwszych dwóch latach startów w Tarnowie był podstawowym juniorem Jaskółek. Kibice zapewne pamiętają go ze wspaniałego występu w meczu z drużyną z Wrocławia na tarnowskim torze w 2008 roku, kiedy po ładnych zawodach Jaskółki wygrały z drużyną z Dolnego Śląska, a Patrick Hougaard zdobył komplet punktów zostawiając w pokonanym polu m.in. Jasona Crumpa.

W pierwszym sezonie startów w Unii wykręcił średnią nieco powyżej jednego punktu na bieg. W kolejnym sezonie spisywał się już znacznie lepiej i w piętnastu spotkaniach wykręcił średnią 1,7 pkt/bieg, poprzez co ewidentnie przyczynił się do powrotu tarnowskiej ekipy do najlepszych drużyn w Polsce. Po awansie do Ekstraligi o miejsce w składzie musiał rywalizować z Martinem Vaculikiem. Startując głównie z pozycji seniorskiej wystartował w zaledwie sześciu spotkaniach wykręcając średnią nieco poniżej jednego punktu na bieg.

W sezonie 2011 podpisał kontrakt z klubem z Częstochowy skąd został wypożyczony do Grudziądza, gdzie startował przez rok, legitymując się w jedenastu spotkania średnią na poziomie 1,5 pkt na bieg. W poprzednim sezonie był zawodnikiem Orła Łódź.

W obecnym sezonie nowy zawodnik startuje z powodzeniem w już w trzech ligach. W macierzystej lidze reprezentuje drużynę Holsted Speedway Klub, w lidze brytyjskiej zdobywa punkty dla zespołu panter z Peterborough, a w Szwecji ekipę Dackarny Malilla.

W tym sezonie jego średnia KSM w Enea Ekstralidze będzie wynosić 6,5.