PGE Ekstraliga

Mateusz Cierniak: „W przyszłym sezonie będę ścigał się dla Grupy Azoty Unii Tarnów”

Przemysław Frączek

We wczorajszych zawodach swój ogromny potencjał sportowy pokazał Mateusz Cierniak, zdobywając 10 punktów. Młodzieżowiec był zadowolony ze swojej postawy – Generalnie jestem z siebie zadowolony. Dobrze mi się jechało. Wiadomo, że wielu zawodników było bardziej doświadczonych ode mnie. Mimo to starałem się walczyć jak mogłem, żeby jak najlepiej pojechać dla Krystiana. Przydarzył mi się upadek po ataku jednego z rywali, ale wszystko jest w porządku – rozpoczął Mateusz.

Nasz wychowanek najbardziej dziękował Jackowi Rempale za możliwość startu dla Ś.P. Krystiana, a także za pomoc w trakcie całego sezonu – Dziś wszyscy jechaliśmy dla Krystiana. Byliśmy dobrymi kolegami, dlatego bardzo cieszę się, że Pan Jacek Rempała zaprosił mnie do uczestnictwa w tych zawodach. Panu Jackowi jestem wdzięczny także za cały sezon, w trakcie którego przygotowywał mi silniki. Dziękuję także wszystkim sponsorom z Grupą Azoty na czele, trenerowi Pawłowi Baranowi za przygotowanie do sezonu oraz cenne wskazówki w czasie jego trwania, kibicom oraz mojemu tacie, który bardzo mi pomaga – dodał.

Końcówka sezonu to pasmo sukcesów Cierniaka. Po drużynowym sukcesie w Gorzowie, przyszedł bardzo dobry mecze barażowy w OstrowieW Gorzowie od samego początku wszystko zagrało perfekcyjnie. Biegi układały się idealnie. Motocykle miałem bardzo dobrze spasowane do toru. Mogę powiedzieć, że tor był trochę pod nas, bo bardzo przypominał ten tarnowski, dlatego bardzo dobrze mi się tam jechało. Jeśli chodzi o zawody w Ostrowie to sam nie spodziewałem się, że tak dobrze zapunktuję. Chciałem żeby wyszło jak najlepiej i muszę przyznać z radością, że wszystko mi się tam udało – przyznał Mateusz.

Żużel to jednak nie jedyne jego sportowe zajęcie – Lubię rywalizację sportową. W sobotę startowałem w Biegu Leliwitów, w którym w kategorii open zająłem siódme miejsce, a w mojej kategorii wiekowej było to miejsce trzecie – powiedział nasz junior.

Na koniec rozwiewając wszystkie plotki zdradził, w jakim klubie wystartuje w przyszłym sezonie – W tym sezonie startowałem w Tarnowie. W przyszłym sezonie się to nie zmieni i będę ścigał się dla Grupy Azoty Unii Tarnów. Jestem na początku kariery, przede mną jeszcze wiele pracy, dlatego na ten moment najważniejsze jest nabieranie doświadczenia i ciągłe podnoszenie swoich umiejętności – zakończył krótko Mateusz Cierniak.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana