PGE Ekstraliga

Magic i Jasiek pojadą w Krakowie

Dzisiaj o godzinie 17.30 odbędzie się w Krakowie jeden z półfinałów IMP. Zawody zapowiadają się bardzo ciekawie, ze względu na bardzo silną stawkę.

W krakowskim półfinale udział wezmą także tarnowianie. Jaskółki reprezentować będą Janusz Kołodziej oraz Maciej Janowski. Obydwaj zawodnicy Unii zaliczani są do jednych  z głównych faworytów półfinału. Pomimo, że Jasiek w ostatnich spotkania nie prezentuje wysokiej formy to znajomość krakowskiego toru powinna mu być pomocna w awansie do finału. Z kolei Maciej Janowski już od kilku tygodni znajduje się w doskonałej dyspozycji co potwierdza praktycznie w każdych zawodach i brak awansu w jego przypadku byłby sporą niespodzianką.

O awans z pewnością nie będzie łatwo, gdyż do finału, który odbędzie się szóstego października awansuje tylko sześciu najlepszych zawodników, a siódmy będzie rezerwowym.

W walce o czołowe sześć lokat tarnowianie będą musieli zmierzyć się przede wszystkim z Piotrem Protasiewiczem, Sebastianem Ułamkiem , Rune Holtą, Rafałem Okoniewskim czy Grzegorzem Zengotą.  Z pewnością groźny będzie Patryk Dudek, który cały czas udowadnia startami  lidze, że należy do najlepszych polskich juniorów. Sporą niewiadomą może być postawa Pawła Hliba, który może namieszać w całej stawce, podobnie jak kilku pierwszoligowców z Maciejem Kuciapą na czele.

Poprzez kontuzję w towarzyskim spotkaniu Polska – Czechy w zawodach nie wystąpi Adrian Miedziński. Z pewnością widowisko sporo na tym utraci, gdyż torunianin jest w tym sezonie w znakomitej formie i był niemalże pewniakiem do awansu.

Lista startowa turnieju w Krakowie:
1.Piotr Protasiewicz (ZKŻ SSA Zielona Góra)
2.Michał Szczepaniak (ŻKS Ostrovia)
3.Adam Skórnicki (ŻKS Ostrovia)
4.Karol Baran (SKMŻ Lublin)
5.Dawid Lampart (Speedway (Stal Rzeszów SA)
6.Rafał Okoniewski (Speedway (Stal Rzeszów SA)
7.Maciej Janowski (Unia Tarnów ŻSSA)
8.Grzegorz Zengota (Unia Leszno SSA)
9.Janusz Kołodziej (Unia Tarnów ŻSSA)
10.Patryk Dudek (ZKŻ SSA Zielona Góra)
11.Adrian Miedziński (KS Toruń Unibax SA)