Jestem pełen nadziei – wywiad z Łukaszem Lesiakiem

27/03/2013 0:00:00

Zapraszamy wszystkich do przeczytania ciekawego wywiadu z juniorem Unii Tarnów Łukaszem Lesiakiem.

Redakcja:  Sezon żużlowy w Polsce rozpoczyna się za kilkanaście dni. Opowiedz nam jak wyglądały Twoje przygotowania do zbliżającego się sezonu?

Ł. Lesiak: Trenowałem całą zimę bardzo ciężko pod okiem trenera Pawła Barana. Treningi odbywały się 5 razy w tygodniu. Ćwiczyliśmy na hali sportowej ,pływaliśmy na basenie oraz biegaliśmy w terenie. Okres przygotowawczy  uważam za bardzo udany, ponieważ czuje się pewnie i wiem, że pod względem fizycznym jestem bardzo dobrze przygotowany.

Jak przebiegało zgrupowanie w Zakopanem? Czy sądzisz, że takie zgrupowania pozwalają na integrację zespołu?

Zgrupowanie przebiegło bardzo sympatycznie. Wspólnie z chłopakami mogliśmy spędzić czas razem poza torem. Ale nie było łatwo, bardzo ciężko trenowaliśmy pod okiem trenerów Marka Cieślaka i Pawła Barana, którzy dawali nam spory wycisk. Uważam, że takie wyjazdy jak najbardziej są wskazane przed sezonem, ponieważ integrują cały zespół.

W poprzednim sezonie główną parę juniorską tworzyła dwójka Maciej Janowski oraz Kacper Gomólski. W tym roku Maciek kończy wiek młodzieżowca, a jego miejsce w składzie juniorskim prawdopodobnie zajmie Mateusz Borowicz. Czy pomimo tego podejmiesz walkę o pierwszy skład?

Nigdzie nie jest napisane, że akurat Mateusz ma być w składzie. Zadecyduje dyspozycja na torze i nic nie jest jeszcze przesądzone. Nie zamierzam patrzyć na to kto może pojechać w pierwszym składzie. Będę dążyć do tego, abym to był ja.

Jak oceniasz tegoroczne transfery Jaskółek? Na co stać Unie Tarnów w tym sezonie?

Myślę że obecnym składem mamy realne szanse na pierwszą trójkę.

Eksperci twierdzą, że w tegorocznych rozgrywkach o tytuł DMP będą walczyć drużyny z Torunia, Zielonej Góry czy Częstochowy. Jak Ty oceniasz składy pozostałych drużyn?

Na pewno dwie wymienione drużyny mają najlepsze składy na papierze, ale jak to się przeniesie na wyniki w lidze? Zobaczymy… Myślę, że żadna drużyna nie jest na straconej pozycji, a liga w tym sezonie będzie naprawdę wyrównana,  dlatego każdy zespół ma okazje na zdobycie tytułu DMP.

Czy w przypadku braków jazdy w pierwszym składzie będziesz szukał startów w innych zawodach? Jeśli tak to jakich?

Doszedłem do porozumienia z włodarzami klubu z Opola. Jeżeli nie załapię się do pierwszego zespołu Unii, będę startował w 2-go ligowym zespole Kolejarza.

Jakie cele stawiasz sobie w tym sezonie?

Moim głównym celem jest załapanie się do pierwszego składu Unii i od pierwszych treningów będę starał się udowodnić to swoją jazdą. Oprócz tego awansować do wszystkich indywidualnych zawodów młodzieżowych.

Kto w tym sezonie będzie przygotowywał Twój sprzęt?

Opiekę nad moim sprzętem oraz sprawami menadżerskimi będzie pełnił Daniel Nawojczyk. Nasza współpraca układa się naprawdę bardzo dobrze i jestem pełen nadziei, że w sezonie przełoży się to na dobry wynik. Silnikami w dalszym ciągu będzie zajmował się pan Sławomir Tronina, który obecnie pracuje i ulepsza moje silniki za co chciałem mu bardzo podziękować, ponieważ silniki są perfekcyjnie przygotowane.

Dziękuję bardzo za rozmowę.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich kibiców z Tarnowa. Korzystając z okazji chciałbym zaprosić wszystkich sympatyków żużla na najbliższy mecz Unii Tarnów z drużyną z Częstochowy. Widzimy się na stadionie!

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel