Jaskółki wygrywają za „3”!!

19/07/2015 20:31:49

Unia Tarnów wygrała zaległy mecz VIII kolejki PGE Ekstraligi z MRGARDEN GKM Grudziądz 55:35. Dodatkowo Jaskółki zainkasowały punkt bonusowy w dwumeczu.

Początkowo zawody miały rozpocząć się o 17:00 jednak ze względu na dwie ulewy rozpoczęcie zawodów zostało przełożone. Ostatecznie tarnowskim toromistrzom udało przygotować się tor, który sprzyjał walce. Efektem tego był m.in. rekord toru Janusza Kołodzieja w czwartej gonitwie.

Zawody rozpoczęły się od mocnego akcentu Jaskółek. Ze startu świetnie wyszli Martin Vaculik i Artur Mroczka. Ten drugi przez pierwsze okrążenie musiał jeszcze walczyć z Rafałem Okoniewskim, ale ostatecznie zawodnik gości został z tyłu. W stawce biegu zupełnie nie liczył się waleczny tego dnia Tomasz Gollob. W biegu mlodzieżowców goście odbili sobie porażkę z wyścigu inauguracyjnego. Młodzieżowcy Jaskółek nie nawiązali walki z dobrze dopasowanymi Marcinem Nowakiem i Hubertem Łęgowikiem.

W kolejnej odsłonie świetnie spisali się tarnowscy Duńczycy, którzy podwójnie ograli parę gości. Bardzo dobry czas osiągnął Kenneth Bjerre. W kolejnym biegu jeszcze szybszy był Janusz Kołodziej, który ustanowił nowy rekord toru – 67,41. Tym samym Kapitan Jaskółek uratował biegowy remis, ponieważ po upadku w pierwszym łuku z Krzysztofem Buczkowskim niezdolny do dalszej rywalizacji był Ernest Koza. U juniora Jaskółek podejrzewana jest kontuzja stopy.

Po przerwie fantastyczną walkę o trzy oczka stoczyli Tomasz Gollob i Leon Madsen. Na kresce lepszy był Duńczyk i Jaskółki powiększyły przewagę w meczu. W następnym klasę pokazał Janusz Kołodziej, który wygrał z dużą przewagą. W biegu siódmym Unia odniosła kolejne zwycięstwo 4:2. Pewnie wygrał Martin Vaculik. Początkowo na drugiej pozycji jechał Artur Mroczka, ale na jednym z łuków wyprzedził go Krzysztof Buczkowski.

Po kosmetyce toru Artem Laguta przypomniał sobie jak się jeździ w Tarnowie. Rosjanin dobrze rozegrał pierwszy łuk i pomknął po pewne trzy oczka. Z tyłu zaciekłą walkę o dwa punkty stoczyli Janusz Kołodziej i Tomasz Gollob. Na kresce minimalnie lepszy był kapitan Unii Tarnów.

Klasę w biegu dziewiątym pokazał Martin Vaculik, który po raz trzeci był najszybszy. Jednak tym razem Słowak musiał się sporo napracować. Dobrze ze startu wyszedł Daniel Jeleniewski, który prowadził. Z tyłu kilka razy tasowali się Artur Mroczka i Artem Laguta. Ostatecznie lepszy był zawodnik gości, który minął jeszcze przed metą kolegę z pary.

Mocnym akcentem trzecią serię startów zakończyli gospodarze. Wygrał pewnie Kenneth Bjerre, a drugi był Leon Madsen, który na wejściu w ostatni łuk stracił pozycję na rzecz Krzysztofa Buczkowskiego. Duńczyk szybko jednak się zreflektował i odbił straconą pozycję.
Ciekawy przebieg miał bieg 12. Wówczas ciekawą walkę o zwycięstwo stoczyli Tomasz Gollob z Kennethem Bjerre. Lepszy okazał się zawodnik Jaskółek, a trzeci na metę wpadł Arkadiusz Madej, który dobrze rozegrał pierwszy wiraż. Momentami nawet zagrażał Gollobowi, ale późnej skupił się na obronie trzeciej pozycji.

Zwycięstwo meczowe Jaskółki zapewniły sobie po wygranym podwójnie biegu trzynastym. W nim popis jazdy parowej dali Leon Madsen i Martin Vaculik. Goście tylko przez chwilę zagrażali dobrze dysponowanym zawodnikom Unii Tarnów.

W biegach nominowanych tarnowianie pojechali już bez ciśnienia o wynik. Mimo to Jaskółki wygrały wyścig czternasty powiększając przewagę do dwudziestu punktów. Remis w ostatnim wyścigu ustawił wynik meczu na 55:35.

Najlepszym zawodnikiem Unii był bez wątpienia Leon Madsen. Duńczyk znakomicie czuł się dzisiaj na tarnowskim torze zdobywając płatny komplet punktów. Bardzo dobrze spisali się również Martin Vaculik, Kenneth Bjerre i Janusz Kołodziej. Średni występ zaliczył Artur Mroczka, który gubił nieco punktów na dystansie, chociaż ambicji i woli walki odmówić mu nie można. Słabo po raz kolejny wypadli tarnowscy młodzieżowcy. Na domiar złego kontuzji nabawił się Ernest Koza, który po zakończeniu spotkania udał się na konsultacje lekarskie.

W drużynie gości poza Artemem Lagutą reszta drużyny nie spisała się najlepiej. Dzielnie walczyli Tomasz Gollob i Krzysztof Buczkowski, ale z pewnością nie mogą być zadowoleni ze swoich zdobyczy punktowych. Kolejny raz słabiej pojechała druga linia grudziądzan. Swoje za to zrobili młodzieżowcy.

Jaskółki kolejny mecz ligowy rozegrają już za tydzień w Zielonej Górze.

MRGARDEN GKM Grudziądz
1. Tomasz Gollob 6 (0,2,1,2,0,1)
2. Rafał Okoniewski 1 (1,0,-,-)
3. Artem Laguta 13 (0,2,3,2,3,3)