Jaskółki rozpoczynają rundę rewanżową – zapowiedź

12/06/2015 10:18:13

W najbliższą niedzielę 14 czerwca o godzinie 17:00 Unia Tarnów podejmie w meczu rewanżowym MRGARDEN GKM Grudziądz. W pierwszym spotkaniu obu ekip zdecydowane zwycięstwo odnieśli tarnowianie.

Dla podopiecznych Pawła Barana mecz z Grudziądzem będzie niezwykle istotny. Różnice w tabeli PGE Ekstraligi są bardzo niewielkie i jeśli Jaskółki myślą o awansie do Play-Off niedzielne spotkanie należy wygrać.

Drużyna MRGARDEN GKM to beniaminek tegorocznych rozgrywek. W przerwie zimowej grudziądzanie zbudowali całkowicie nowy zespół, który po awansie należało znacznie wzmocnić. Do drużyny Roberta Kempińskiego dołączyli Krzysztof Buczkowski,Tomasz Gollob i Artem Laguta. Cała trójka nie zawodzi. Wszyscy spełniają powierzone im zadanie, chociaż zdarzają się wpadki jak np. Rosjaninowi w pierwszym meczu Jaskółek i grudziądzan w tym sezonie. Zadowolony z przebiegu sezonu może być Krzysztof Buczkowski, który dzięki dobrym występom w lidze polskiej został powołany przez Marka Cieślaka na Drużynowy Puchar Świata. Zaufania nie zawiódł i w barażu SWC był mocnym ogniwem Reprezentacji. Po słabym sezonie w Toruniu dużo lepiej spisuje się Tomasz Gollob. Ten niezwykle doświadczony zawodnik pokazał już w kilku biegach w tym sezonie, że nie zapomniał jak jeździ się na żużlu. Geometrię tarnowskiego toru zna doskonale i będzie dla Jaskółek trudnym rywalem.

W drużynie naszych niedzielnych gości zawodzi przede wszystkim druga linia oraz juniorzy. Zupełnie nietrafiony okazał się transfer Juricy Pavlica, który jak dotąd zaprezentował się w zaledwie jednym spotkaniu, a Jego rezultat nie był zachwycający. W kratkę spisują się z kolei Rafał Okoniewski i Daniel Jeleniewski. Obaj przeplatają słabe występy z nieco lepszymi. Zupełnie zawodzą grudziądzcy młodzieżowcy. Zarówno Marcin Nowak jak i Mike Trzensiok spisują się nieco poniżej swoich możliwości. Dodatkowo ten drugi nabawił się kontuzji i w niedzielę zastąpi go prawdopodobnie powracający po kontuzji Hubert Łęgowik.

Po efektownym zwycięstwie w osłabieniu nad drużyną toruńską w ekipie Pawła Barana powiało optymizmem. Zawody potwierdziły wysoką formę Martina Vaculika. Słowak w czwartkowe popołudnie nie miał sobie równych na tarnowskim obiekcie. Wygrał wszystkie swoje biegi i na tarnowskim torze w sezonie 2015 jest dotąd niepokonany. Jednak prawdziwym odkryciem meczu z Aniołami był Ernest Koza. Wychowanek Unii Tarnów pod nieobecność kontuzjowanego Leona Madsena wziął na swoje barki ciężar walki. Młodzieżowiec na swoim koncie zapisał aż dwanaście punktów i bonus. Ernest imponował atomowymi wyjściami spod taśmy i mądrym rozgrywaniem pierwszego łuku. Później na trasie inteligentnie bronił wywalczonej pozycji.

Kolejny dobry mecz zaliczył Kenneth Bjerre. Duńczyk był obok wspomnianej wspomnianej dwójki i Janusza Kołodzieja filarem drużyny Pawła Barana. W meczu z Grudziądzem trener Jaskółek zdecydował się przesunąć go na pozycję prowadzącego parę. Ma to związek z niepewnym startem w niedzielnych zawodach Leona Madsena, ale przede wszystkim dobrą formą byłego uczestnika GP. Po upadku w lidze duńskiej od minionej środy kontuzjowany jest Madsen, który cały czas przechodzi rehabilitację i odpoczywa od żużla. Jego start w niedzielnym meczu jest możliwy i wszystko tak naprawdę zależy od lekarzy i samopoczucia sympatycznego Duńczyka.

Co ważne po kilku słabszych występach w ostatnim meczu ligowym do dobrej formy powrócił Janusz Kołodziej. Kapitan Jaskółek wywalczył dwucyfrowy dorobek punktowy i ponownie imponował znakomitą skutecznością na dystansie. Niestety nieco słabiej spisał się Artur Mroczka. Tym razem grudziądzanin obiecuje jednak poprawę. W Tarnowie będzie trenował od piątku, aby jak najlepiej dopasować się do specyficznej nawierzchni mościckiego toru i przeciwko swojej macierzystej drużynie ponownie spisać się doskonale.

Trener Paweł Baran póki co nie zdradza kto będzie partnerem Ernest Kozy w biegu młodzieżowców. W meczu z Aniołami ważny punkt w biegu juniorów wywalczył Arkadiusz Madej. Później było jednak już gorzej. Słabo wypadł Damian Dąbrowski, który w jednym biegu znacząco odstawał od stawki. Być może szansę dostanie Patryk Rolnicki, który w środowym półfinale Brązowego Kasku w Opolu spisał się znakomicie osiągając pewny awans. Dodatkowo po walce pokonał kilku znacznie wyżej notowanych rywali. O tym kto uzupełni skład Unii Tarnów zdecydują weekendowe treningi.

Na pewno bardzo istotny będzie głośny doping tarnowskiej publiczności, która bardzo mocno wspierała swoich pupili w spotkaniu z KS Toruń. Tym samym tarnowscy Kibice udowodnili, że są ósmym zawodnikiem Unii Tarnów. Zapraszamy w niedzielę 14 czerwca do Jaskółczego Gniazda!

MRGARDEN GKM Grudziądz
1. Artem Laguta
2. Daniel Jeleniewski
3. Tomasz Gollob
4. Rafał Okoniewski
5. Krzysztof Buczkowski
6. Marcin Nowak

Unia Tarnów
9. Martin Vaculik
10. Artur Mroczka
11. Kenneth Bjerre
12. Leon Madsen
13. Janusz Kołodziej
15. Ernest Koza

W dniu meczu sprzedaż biletów w kasie nr 10 (od strony parku) od godz. 10:00.
Pozostałe kasy otwarte od godziny 15:00.
Otwarcie bram stadionu o godzinie 15:00.

Ceny biletów na pojedynek z Grudziądzem:
Trybuna główna – 50 zł
Pozostała część stadionu (normalny) – 35 zł
Pozostała część stadionu (ulgowy) – 25 zł
Program A4 – 8zł
Obowiązują karnety!

Bilety ulgowe przysługują: emerytom, rencistom, dzieciom powyżej 7-go roku życia, młodzieży szkolnej oraz studentom do 25-go roku życia (rocznik 1991) za okazaniem odpowiedniego dokumentu poświadczającego do ulgi.

Informujemy, że każda uprawniona do biletu ulgowego osoba będzie musiała poświadczyć możliwość korzysta z ulgi odpowiednim dokumentem (legitymacja szkolna, studencka itp.). Będzie to bezwzględnie sprawdzane przy wejściu na stadion!

W związku z tym, że w tym sezonie, podobnie jak w poprzednich latach przed zawodami przeprowadzana jest próba toru prosimy kibiców o wcześniejsze przybycie na stadion. Start do pierwszego wyścigu punktualnie o 17:00.

Próba toru: 16:30.
Prezentacja: 16:45.