Grupa Azoty Unia Tarnów gromi SPAR Falubaz i ma brąz!

05/10/2014 0:00:00

Po dosyć ciekawym, chociaż jednostronnym pojedynku Grupa Azoty Unia Tarnów zdobyła brązowy medal Drużynowych Mistrzostw Polski. Tarnowianie w decydującym meczu wysoko pokonali obrońców tytułu – SPAR Falubaz Zielona Góra 63:27 wygrywając dwumecz 106:74.

Po pierwszym spotkaniu w Zielonej Górze tarnowianie mieli do odrobienia cztery punkty. Niewielka strata została bardzo szybko zniwelowana. Aż pięć pierwszych biegów kończyło się podwójnymi zwycięstwami Jaskółek. Niestety spotkanie obfitowało w kilka upadków. Już w pierwszym biegu na tor upadł Aleksandr Loktaev. Po wyjściu spod taśmy zrobiło się bardzo ciasno na pierwszym łuku, a motocykla nie zdołał opanować zawodnik gości. W powtórce tarnowianie nie dali żadnych szans parze SPAR Falubazu pewnie dowożąc pięć punktów do mety.
W biegu młodzieżowców motocykla w szczycie pierwszego łuku nie zdołał opanować Kamil Adamczewski, którego postawiło w poprzek toru. W zawodnika gości omal nie wpadł Ernest Koza, ale w porę zdołał położyć motocykl. Z biegu wykluczony został oczywiście podopieczny Rafała Dobruckiego. W drugim podejściu do biegu juniorów start niespodziewanie wygrał Adam Strzelec. Młodzieżowiec gości szybko został jednak wyprzedzony przez Kacpra Gomólskiego, a później przez Ernesta Kozę.

Atomowym startem w trzecim biegu popisali się Artem Laguta i Greg Hancock. Rosjanin popełnił jednak błąd na wejściu w drugi łuk przez co wyprzedził go Krzysztof Jabłoński. Zawodnik Jaskółek nie dał jednak za wygraną i na wejściu w ostatni wiraż biegu po napędzeniu się na prostej wyszedł na drugą pozycję.

W czwartej gonitwie ponownie doskonałym startem popisał się Adam Strzelec. Młodzieżowiec SPAR Falubazu popełniał jednak zbyt dużo błędów na dystansie. Już na wejściu w drugi łuk minęli go obaj tarnowianie, a później jeszcze Andreas Jonsson.

W szóstej gonitwie na tor upadł przez nikogo nieatakowany Ernest Koza. Jako winowajca przerwania biegu został z niego wykluczony. W powtórce osamotniony Janusz Kołodziej nie dał żadnych szans parze gości.

Świetnym atakiem w siódmym biegu popisał się Krzysztof Buczkowski, który akcją pod samą bandą wysforował się na prowadzenie, którego nie oddał już do końca gonitwy. W międzyczasie na trzecim okrążeniu Kamila Adamczewskiego wyprzedził Martin Vaculik, który po słabym starcie jechał ostatni.

W ósmym biegu znakomicie na pierwszym łuku spisał się Janusz Kołodziej, który na tyle wypchnął Jarosława Hampela, że zrobił dużo miejsca dla Kacpra Gomólskiego. Wicemistrz Świata Juniorów skorzystał z okazji i wspólnie z Koldim dowiózł pięć punktów dla Grupy Azoty Unii Tarnów.

Dziesiąty bieg to popisowa jazda Grega Hancocka. Amerykanin po nieco przegranym starcie świetnie rozegrał pierwszy łuk i wyszedł na pierwsze miejsce. Do końca próbował atakować go Andreas Jonsson, ale był bez szans.

W jedenastym biegu pierwszy raz z rezerwy taktycznej skorzystali goście. Rezerwa nie przyniosła jednak efektu, ponieważ tarnowianie dołożyli kolejne dwa punkty do przewagi. W kolejnym wyścigu poza zasięgiem rywali był Artem Laguta. Pecha miał z kolei Ernest Koza, któremu zdefektował motocykl.

Niewiele działo się w biegach nominowanych, które kończyły się dwukrotnie podziałem punktów. Na uwagę zasługuje wygrana w czternastym wyścigu Piotra Protasiewicza, który cały bieg jechał bardzo szeroko. Był to pierwszy i jedyny triumf biegowy zawodnika z Myszką Miki na plastronie. W ostatnim biegu wyczyn Protasiewicza powtórzył Janusz Kołodziej, który w całym spotkaniu wywalczył komplet punktów. Niestety na jednym z okrążeń niebezpieczny upadek zanotował Martin Vaculik, który ambitnie próbował gonić Andreasa Jonssona. Słowak nieco przesadził i przeleciał przez kierownicę, niebezpiecznie lądując na barku. Zawodnikszybko zdołał podnieść się z toru i wyścig nie musiał być przerwany.

W drużynie tarnowskiej na wysokim poziomie pojechali wszyscy zawodnicy. Klasą samą dla siebie był Janusz Kołodziej i Greg Hancock. Szybki na trasie był Martin Vaculik i Artem Laguta. Mądrze i walecznie cały mecz jechali Kacper Gomólski i Krzysztof Buczkowski. Nieco słabiej spisał się tylko Erenst Koza. Grupa Azoty Unia Tarnów w przekroju całego sezonu była drużyną bardzo wyrównaną, którą w doskonały sposób prowadził Marek Cieślak

W drużynie gości na dobrym poziomie pojechali w zasadzie tylko Piotr Protasiewicz i Andreas Jonsson. Reszta zawodników nie była wstanie nawiązać walki z Jaskółkami.

Wywalczony w niedzielę medal jest już szóstym w historii tarnowskiego klubu. Warto podkreślić, że od trzech lat zawodnicy Jaskółek nie schodzą z podium DMP.

SPAR Falubaz Zielona Góra
1.
Jarosław Hampel 4 (0,1,1,2,0)
2. Aleksandr Loktaev 1 (1,d,0,-)