Fogo Unia pokonuje Unię Tarnów

26/04/2015 21:32:14

W meczu III kolejki PGE Ekstraligi Unia Tarnów uległa 52:38 w meczu wyjazdowym Fogo Unii Leszno.

Zawody rozpoczęły się od pewnego zwycięstwa Martina Vaculika, który na torze w Lesznie czuł się dzisiaj bardzo pewnie. Z tył przyjechał Artur Mroczka, który wyciągnął wnioski po nieudanym pierwszym starcie i w kolejnych spisywał się już bardzo dobrze, będąc obok Słowaka bardzo pewnym punktem drużyny Jaskółek.

Kolejne dwa biegi kończyły się zwycięstwami gospodarzy. Najpierw juniorzy Fogo Unii nie mieli najmniejszych problemów z Ernestem Kozą i Damianem Dąbrowskim, a później tarnowscy Duńczycy przegrali z Pawlickim i Musielakiem 4:2.

Ostatni bieg pierwszej serii zakończył się remisem za sprawą fantastycznej pogoni Janusza Kołodzieja za Bartoszem Smektałą, który prowadził od startu. Na kresce to jednak zawodnik z Tarnowa był nieznacznie szybszy.

Po przerwie efektowne 5:1 dla Jaskółek wywalczyli Martin Vaculik i Artur Mroczka. Tarnowianie pomimo ataków Przemysława Pawlickiego nie oddali podwójnego prowadzenia niwelując tym samym straty w spotkaniu do dwóch punktów.

W szóstej gonitwie po starcie lesznianie objęli podwójne prowadzenie. Na szczęście dla tarnowian na ostatnim okrążeniu defekt zanotował Piotr Pawlicki i wyścig zakończył się remisem. W siódmej odsłonie meczu sporo musiał napracować się Janusz Kołodziej, który jadąc na drugiej pozycji do samego końca odpierał ataki Thomasa Jonassona. Na półmetku zawodów Jaskółki przegrywały 23:19, a końcowy wynik nadal był sprawą otwartą.

Po równaniu toru ponownie pewne trzy oczka dowiózł do mety Martin Vaculik, a Artur Mroczka poradził sobie z juniorem gospodarzy. Tarnowianie zbliżyli się do Fogo Unii na dwa punkty. Wydawało się, że po kolejnym biegu Unia Tarnów wyjdzie na meczowe prowadzenie, ale Leon Madsen spowodował upadek Nicki Pedersena i został wykluczony z powtórki. Jaskółki prowadziły wówczas 5:1. W powtórce osamotniony Kenneth Bjerre prowadził po starcie ale były mistrz świata szybko go wyprzedził i pognał do mety po pewne trzy oczka. Zwycięstwo w biegu 9 nieco napędziło gospodarzy, którzy wygrali także kolejny bieg i to podwójnie. Lesznianie lepiej wyszli spod taśmy, a ambitne ataki do samego końca Janusza Kołodzieja na niewiele się zdały.

W biegu jedenastym po dobrym starcie prowadzenia do końca nie oddał Artur Mroczka. Z tył bezbarwny w Lesznie Leon Madsen uporał się z Thomasem Jonassonem, co dało biegowy triumf Jaskółkom. Niestety w kolejnym biegu takim samym rezultatem wygrali gospodarze za sprawą Piotra Pawlickiego, który na jednym z okrążeń minął Martina Vaculika. Losy spotkania rozstrzygnęły się w biegu 13 w którym Przemysław Pawlicki i Nicki Pedersen uporali się nie bez problemu z Januszem Kołodziejem.

W biegach nominowanych tarnowian dwukrotnie reprezentowali Martin Vaculik i Artur Mroczka. W wyścigu 14 wywalczyli cztery punkty dla Jaskółek, ale w ostatniej gonitwie spotkania przegrali podwójnie ze świetnymi tego dnia Nicki Pedersenem i Przemysławem Palickim.

Spotkanie w wykonaniu tarnowian nie było najgorsze. Na pewno szkoda końcówki meczu, ponieważ kilka punktów uciekło w łatwy sposób i można było realnie pomyśleć o punkcie bonusowym w kontekście czerwcowego rewanżu. Z pewnością zabrakło wsparcia ze strony młodzieżowców. Nieco więcej spodziewano się po Duńczykach, a zwłaszcza po Leonie Madsenie, który pojechał bardzo słabo. In plus na pewno postawa Martina Vaculika i Artura Mroczki. Optymalnej dyspozycji cały czas szuka waleczny Janusz Kołodziej.

W zespole Adama Skórnickiego ze swoich zdobyczy mogą być zadowoleni praktycznie wszyscy poza Tomasem Jonassonem i Tobiaszem Musielakiem.

Kolejne spotkanie ligowe Jaskółki rozegrają 10 maja na domowym torze. Rywalem Unii będzie mocna ekipa z Zielonej Góry.

Unia Tarnów – 38
1. Martin Vaculik – 13+1 (3,2*,3,2,3,0)
2. Artur Mroczka – 9 (0,3,1,3,1,1)
3. Leon Madsen – 2 (0,1,w,1,-)