Dobry rok Gingera – podsumowanie startów Kacpra Gomólskiego

11/11/2013 0:00:00

Kacper Gomólski to gnieźnieński wychowanek, który dwa poprzednie sezony spędził w drużynie Unii Tarnów. Wiele osób spekulowało, że po awansie klubu Start Gniezno do Enea Ekstraligi, Kacper opuści tarnowski Klub i w 2013 roku będzie bronił barw macierzystego Klubu. Tak się jednak nie stało. Zawodnik pozostał w Tarnowie i był podstawowym juniorem w tarnowskim Klubie. Wraz z drużyną zdobył brązowy medal Drużynowych Mistrzostw Polski. Sam także odnosił liczne sukcesy m.in. brązowy medal Indywidualnych Mistrzostw Świata Juniorów. Dla Kacpra przyszły sezon jest ostatnim w roli młodzieżowca.

Początki sezonu w wykonaniu Kacpra były trudne. Kompletnie zagubiony, w meczu z Lesznem wywalczył tylko dwa punkty. Trzy dni później tarnowianie wyruszają do Wrocławia, aby tam zmierzyć się z miejscową Betard Spartą. Kacper w swoich trzech startach zdobył sześć punktów. Wydawać by się mogło, że przebudzony po długiej zimie Ginger zacznie przywozić cenne punkty dla tarnowskich Jaskółek. Niestety w następnym meczu w Toruniu, kompletnie niedopasowany nie zdobył ani jednego punktu. Słaby początek startów dał zawodnikowi wiele do myślenia i w kolejnych meczach przywoził coraz to większą ilość punktów. Przez cały sezon, Kacper był stałym juniorem Unii Tarnów.

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, Kacper w tym sezonie wywalczył brązowy medal w Indywidualnych Mistrzostwach Świata Juniorów. Zawody odbywały się w Terenzano, a lepszymi od Kacpra okazali się nasi rodacy – Patryk Dudek i Piotr Pawlicki. Po bardzo udanych zawodach, wielki pech spotkał Gingera w drodze powrotnej. Bus, którym jechał zawodnik z Teranzano do Tarnowa zepsuł się. Na szczęście na ratunek Kacprowi przybył zielonogórski wychowanek – Adam Strzelec, który dzięki swojej życzliwości zabrał Kacpra do Tarnowa, na mecz Unii Tarnów z Dospel CKM Włókniarz Częstochowa. Ginger, który jechał na motocyklach Macieja Janowskiego wywalczył w tym meczu siedem punktów.

7. września na torze w Tarnowie – Mościcach odbył się Finał Młodzieżowych Indywidualnych Mistrzostw Polski, w którym jedynym reprezentantem miejscowego Klubu był właśnie Kacper. Pomimo atutu własnego toru, zdobył on najgorsze dla sportowca – czwarte miejsce.

Kacper Gomólski to zawodnik, który w drużynie Unii Tarnów najlepiej punktował w zawodach Młodzieżowych Drużynowych Mistrzostw Polski. Na torze w Częstochowie młodym tarnowianom udało się wywalczyć drugie miejsce, a Kacper w tych zawodach zdobył osiem punktów.

Wśród tegorocznych medali, u Kacpra znajduje się również medal Mistrza Polski Par Klubowych. W eliminacjach, które odbywały się w Krakowie, Kacper wraz z Januszem Kołodziejem pewnie awansowali do Finału w Gorzowie. Pomimo, iż Ginger nie wystartował tam w ani jednym biegu, miał on swój wkład w ten tytuł, ponieważ w Krakowie wywalczył on siedem punktów.

Kacper Gomólski,  z bardzo dobrej strony pokazuje się nie tylko na polskich torach, ale także na zagranicznych. W swoim debiucie w Danii, kiedy to bronił barw Grindsted Speedway Klub wywalczył on piętnaście punktów i był najlepszy wśród Polaków.

Mecze Kacpra Gomólskiego w EneaEkstralidze:

18 IV Tarnów – Leszno 2 (1,1,0),wynik 53 – 37
21 IV Wrocław – Tarnów 5+1 (3,1,1*) wynik 45 – 44