A. Czaja: “Uwielbiam tu jeździć, trenować i ścigać się”

07/12/2016 10:04:10

W sezonie 2017 naszym zawodnikiem będzie Artur Czaja. Zapytaliśmy go między innymi o to dlaczego wybrał Tarnów, jak współpracuje mu się z Jackiem Remapłą, oraz o jego cykl przygotowań do nowego sezonu.

– Przemysław Frączek: Artur, podpisałeś kontrakt z Unią Tarnów. Powiedz, co skłoniło Cię do jazdy w naszym klubie?
– Artur Czaja: Chcę jeździć w Tarnowie, ponieważ lubię tutejszy tor. Zawsze mi się tu dobrze jeździło. Mam stosunkowo blisko co, też jest ważne. Jest tu Pan Jacek Rempała, który w zeszłym sezonie dużo mi pomógł, jest Paweł Baran, z którym zawsze się dobrze dogadywałem i Pan Mirek Cierniak, który zawsze coś podpowie.

– PF: W drużynie jest 6 seniorów, a miejsc jak wiadomo jest 5. Nie obawiasz się rywalizacji oraz tego, że może przypaść Ci rola zawodnika oczekującego?
– AC: Chcę dobrze przygotować się do sezonu zarówno kondycyjnie jak i sprzętowo. Trenowałem już w 2016 roku na torze w Tarnowie. Myślę, że to też trochę pomoże. Bardzo chciałbym być pewnym punktem drużyny i zrobię wszystko, żeby tak było.

– PF: Twój macierzysty klub, Włókniarz Częstochowa awansował do Ekstraligi. Miałeś ofertę jazdy w najwyższej klasie rozgrywkowej? Jeśli tak, to nie kusiło Cię, aby spróbować tam swoich sił?
– AC: Miałem propozycje z Włókniarza i z jeszcze jednego klubu z ekstraligi, ale powiedziałem od razu, że nadal chcę jeździć w pierwszej lidze i że na pewno pójdę do Tanowa, jeśli klub wyrazi zainteresowanie moją osobą.

– PF: W Tarnowie miałeś okazję do częstych startów niemal od samego początku kariery. Lubisz się ścigać na naszym torze?
– AC: Uwielbiam tu jeździć, trenować i ścigać się. Ten tor na prawdę przypadł mi do gustu. Chcę zrobić tutaj jeszcze dużo kółek, żeby jeździć jak najlepiej.

– PF: Patrząc na skład, powiedz, czy są zawodnicy, z którymi chciałbyś startować w jednej parze czy jest Ci to obojętne?
– AC: Jeździłem już w parze z Kennethem Bjerre. To dobry zawodnik. Tak jak mówiłem, chcę jeździć w składzie, nie ważne z kim w parze.

– PF: W sezonie 2017 będziesz kontynuował współpracę z Jackiem Rempałą. Opowiedz krótko jak układała się ona do tej pory i jakie są Twoje dalsze oczekiwania w tym względzie.
– AC: Bardzo się cieszę, że nawiązaliśmy z Panem Jackiem taki fajny kontakt. Lubię z nim pogadać, bo zawsze cos podpowie, poprawi, a jak trzeba to i reprymendę da. Miałem okazję też z nim trenować.  Świetnie mi się z nim współpracuje i mam nadzieję, że w tym sezonie będzie równie dobrze.

– PF: Jak wyglądają Twoje przygotowania do sezonu?
– AC: Trenuję codziennie z trenerem Ruszelem. Mam zajęcia na sali i siłowni. Gram również w hokej. W domu biegam i staram się by moje przygotowanie było jak najlepsze.

– PF: Jak będą wyglądały Twoje starty w ligach zagranicznych i jakie cele na sezon 2017 sobie stawiasz?
– AC: Podpisałem kontrakt z Avestą w Szwecji. Chciałbym jeździć jeszcze w Danii, ponieważ lubię często startować. W sezonie 2017 chciałbym, by moja forma była równa i wysoka. Wszystko po to, żeby dobrze punktować dla wszystkich moich klubów.

Nowrem Group

wia-lanwamex