PGE Ekstraliga

18. rocznica śmierci Zygmunta Pytko

Dzisiaj mija 18. rocznica śmierci legendy Unii TarnówZygmunta Pytko, który był jednym z pionierów tarnowskiego sportu żużlowego. Z Jaskółkami związany był nieprzerwanie przez osiemnaście lat swojej sportowej kariery.

Zygmunt Pytko był nie tylko wieloletnim liderem Unii Tarnów, ale także pierwszym żużlowcem z Jaskółką na plastronie, który wywalczył złoty medal Indywidualnych Mistrzostw Polski w 1967 roku w Rybniku, zostawiając w pokonanym polu faworyzowanych gospodarzy. Rok później zajął drugie miejsce w turnieju o Złoty Kask. W swojej sportowej karierze dwukrotnie w latach 19681969 dochodził do finałów kontynentalnych Indywidualnych Mistrzostw Świata. W rozgrywkach ligowych godnie reprezentował drużynę tarnowską, kilkakrotnie będąc powoływanym na mecze reprezentacji Polski.

Zygmunt Pytko zmarł 16 marca 1996 roku w Chicago w wieku 59 lat.

Zygmunt Pytko (z lewej) i Albin Tomczyszyn w 1958 roku.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana