Stadion Miejski w Tarnowie będzie przebudowywany!

29/12/2015 16:59:51

Podczas dzisiejszej sesji Rady Miasta tarnowscy Radni zaakceptowali korektę w budżecie uwzględniającą przebudowę Stadionu Miejskiego w Tarnowie. Została ona włączona do wieloletniej prognozy finansowej kosztem budowy stadionu lekkoatletycznego. Radni zdecydowali, że w najbliższym roku pieniądze przeznaczą na inne cele, takie jak remonty dróg czy chodników w wyniku czego Prezydent Roman Ciepiela wniósł autopoprawkę polegającą włączeniu Stadionu Miejskiego jako element Centrum Przygotowań Paraolimpijskich. Jak słusznie zauważył Pan Prezydent z takiego kompleksowego obiektu będą mogły korzystać zarówno drużyny żużlowa i piłkarska, a także osoby niepełnosprawne. Pomysł ten spotkał się z akceptacją tarnowskich środowisk sportowych. Przyszły rok zostanie poświęcony na przygotowanie koncepcji, a przebudowa miałaby ruszyć w roku 2017 i wstępnie potrwać około 2 lata. Do realizacji tego projektu konieczne będzie pozyskanie środków z programów zewnętrznych. Jest to bardzo ważny krok w kierunku modernizacji stadionu, który jest w fatalnym stanie. Miejmy nadzieję, że wszystkie założenia uda się realizować zgodnie z planem.