Artiom Łaguta o przedsezonowych planach

12/04/2013 0:00:00

Wczoraj na tarnowskim torze miał okazję trenować Artiom Łaguta. Nowy nabytek Jaskółek opowiedział portalowi SportweFakty.pl o planach na zbliżający się sezon. – Tor był troszeczkę namoknięty, było też kilka dziur w nawierzchni. Dało się jednak potrenować i to jest dla nas najważniejsze. Na pierwsze zawody w Tarnowie, tor na pewno będzie bardzo dobrze przygotowany – zakomunikował.

Młody zawodnik z Rosji uważa, że Jaskółki stać na miejsce w pierwszej trójce nadchodzącego sezonu. – Na pewno o naszych szansach w nadchodzącym sezonie więcej mógłby powiedzieć trener Marek Cieślak. Ja uważam, że mamy dobry i wyrównany zespół. Stać nas na pierwszą trójkę w tym sezonie. Ja zrobię wszystko, aby pomóc zespołowi w odniesieniu sukcesu. Będzie to jednak ciężki sezon. Zespoły są naprawdę wyrównane, przez co będą groźne zarówno na wyjeździe jak i na naszym torze. Nie ma się jednak co dziwić, to jest Polska. Tutaj jest najlepsza liga świata – oznajmił.

Artiom bardzo humorystycznie wypowiedział się o swojej przyszłości w nowym klubie  oraz o swoich szansach na starty w pierwszym składzie. – Na początku się ucieszyłem, że będę startował w tak mocnym klubie jak Tarnów. Później jednak zacząłem się zastanawiać, czy załapię się do składu (śmiech). Najważniejsze jednak, że wierzy we mnie trener. Chcę mu się odpłacić dobrą jazdą i pomóc zespołowi – dodał.

Początkowo Artiom nastawił się na jazdę w jednym ze swoich poprzednich klubów, w Częstochowie, gdzie liderem od kilku sezonów jest jego starszy brat Grigorij. – Chcieliśmy razem z Grigorijem jeździć w Częstochowie. To się nie udało. Wybrano tam Michaela Jepsena Jensena. Zobaczymy czy dobrze (śmiech). Jeżeli wszystko dobrze się ułoży, to zostanę w Tarnowie także na przyszły rok.

Rosjanin wypowiedział się także o swoich szansach na powrót do elitarnego cyklu Grand Prix – Bardzo bym chciał wrócić do Grand Prix. Wiemy jednak wszyscy, jak ciężko tam awansować. Ja zrobię wszystko, żeby tam zawitać ponownie. Jeżeli  miałbym obstawiać, kto w tym roku zostanie najlepszym zawodnikiem w GP, to obstawiłbym Emila Sajfutdinowa. Zawsze trzymam za niego kciuki, bo to mój dobry kolega i wspaniały zawodnik – dodał na koniec.