Marek Cieślak: przyszła olbrzymia mobilizacja.

04/07/2013 0:00:00

Bardzo pracowity był ostatni czas w wykonaniu tarnowskich Jaskółek. Mecze z Gnieznem oraz Częstochową wiele trudu kosztowały zawodników. Nie mniej zapracowany był trener Marek Cieślak. Niewywalczenie przez tarnowską drużynę punktu bonusowego w meczu z Gnieznem można uznać za sporą niespodziankę, ale dzień później Jaskółki osiągnęły dużo lepszy wynik z wyżej notowanymi częstochowskimi Lwami. Co zatem uległo zmianie po meczu z Gnieznem? – Przyszła olbrzymia mobilizacja i dobrze przygotowaliśmy się pod względem mentalnym. Wiadomo, że sprzęt był ten sam. Podeszliśmy też zgoła inaczej do tych zawodów. Dzień wcześniej było w naszych szeregach za dużo nerwowości. Każdy myślał, że przebić dziesięć punktów z Gniezna to będzie bułka z masłem. Ten deszcz , który spadł w południe także trochę popsuł nam plany, bo odrobinę zmienił tor. A i błędów sporo zrobiliśmy – wyjaśnił Marek Cieślak.

Trener cały czas był świadomy, że drużyna z Gniezna to wcale nie jest łatwy rywalDoskonale wiedzieliśmy, że Gniezno na wyjazdach nie przegrywało do trzydziestu, tylko niemal wszędzie kręcili się wokół lub zdobywało więcej niż czterdzieści punktów. Od początku wiedzieliśmy, że to nie będzie spacerek – dodał.

Coraz większa rywalizacja o miejsca z numerami juniorskimi sprawiła, że trener Cieślak bacznie przyglądał się zawodnikom podczas Ligi Juniorów oraz przedmeczowych treningów – Zaczęło coś się dziać. Ruszyła ta Liga Juniorów i mamy pewien przegląd sytuacji. Były jednak przedmeczowe treningi. Wyjechał cały tercet w postaci Mateusza Borowicza, Edwarda Mazura i Ernesta Kozy. Podczas tych jazd Borowicz zwyciężał za każdym razem. Poza tym ostatnio Mateusz był trochę wystraszony. Na zapleczu kadry juniorów w Rawiczu miał poważny upadek. Ja jednak nie skreślam nikogo, w dalszym ciągu wszyscy mają takie same szanse na skład – stwierdził Cieślak.

13 lipca rozpoczynają się zmagania o Drużynowy Puchar Świata. Wśród rywali Polaków znajdzie się między innymi Artem Laguta. Czy Marek Cieślak przygotował sobie groźnego rywala na te zawody?(śmiech) Co ja mam na to poradzić? Tak ewidentnie jest- zakończył krótko.

Nowrem Group

wia-lanwamex