Zmiany regulaminowe w polskich ligach!

13/09/2022 19:13:07

W nowym sezonie we wszystkich trzech polskich ligach żużlowych będą obowiązywały nowe przepisy dotyczące zawodników do lat 24. Dodatkowo pojawi się możliwość zawierania tzw. prekontraktów już od 15 czerwca. Nie będzie tzw. gości w 2. Lidze Żużlowej.

Prekontrakty, czyli kontrakty przedwstępne, będą od przyszłego roku obowiązywały we wszystkich trzech ligach żużlowych w Polsce. Od 15 czerwca będzie można podpisywać takie dokumenty zarówno ze swoimi zawodnikami, jak również z reprezentantami innych klubów, których będzie się chciało pozyskać na zasadach transferowych.

W ciągu trzech dni od daty podpisania przez klub i zawodnika, prekontrakt będzie należało zgłosić do organu zarządzającego danymi rozgrywkami, których będzie dotyczył. Wzór kontraktu przedwstępnego będzie określał podstawowe obowiązki zawodnika i klubu. Klubom i zawodnikom ułatwi to prowadzenie oficjalnych rozmów.

GKSŻ i Ekstraliga Żużlowa wyszły naprzeciw oczekiwaniom całego środowiska żużlowego. Prekontrakty będą oficjalnymi dokumentami i będą obligować kluby oraz zawodników do podpisywania właściwych kontraktów podczas podstawowego okienka transferowego, a to nadal będzie w polskim żużlu obowiązywać od 1 do 14 listopada.

Od nowego sezonu w PGE Ekstralidze, eWinner 1. Lidze i 2. Lidze Żużlowej nowością będzie zaliczanie zawodnika U24 do limitu polskich zawodników wymaganych regulaminem (w składach musi być ich minimum dwóch z numerami 1-5 goście/9-13 gospodarze). Warto wspomnieć, że przepis o zawodniku U24 wraca do 2. Ligi po rocznej przerwie.

Taka zmiana oznacza, że w przypadku, gdy w składzie drużyny będzie jeden polski senior, a drugim zawodnikiem zgłoszonym zostanie zawodnik polski do 24 roku życia, rezerwowy zawodnik kategorii U23 będzie musiał również być Polakiem, jeśli drużyny będą chciały zastępować nim zawodnika U24 z podstawowego składu.

Tym samym od nowego sezonu, jeśli któraś z drużyn będzie miała w składzie aż dwóch polskich seniorów, a dodatkowo polskiego zawodnika w kategorii U24, obcokrajowiec do 23 roku życia jadący z pozycji rezerwowego będzie mógł go zastąpić.

Nowości regulaminowe nie wykluczają posiadania zawodnika zagranicznego w ramach kategorii U24 w wyjściowym składzie. Będzie to jednak oznaczało, że dodatkowo w drużynie pod numerami 1-5/9-13 będą musieli znajdować się dwaj polscy zawodnicy. Wówczas nie będzie miało znaczenia czy zawodnikiem rezerwowym U23 będzie zawodnik polski, czy zagraniczny.

Bez zmian pozostaną zasady funkcjonowania zawodników młodzieżowych w kategorii U21 (w PGE Ekstralidze i eWinner 1. Lidze Żużlowej mogą być nimi jedynie polscy żużlowcy U21, w 2. Lidze Żużlowej dopuszczany jest jeden zagraniczny junior U21). Ponadto zostanie zlikwidowana instytucja gościa w 2. Lidze Żużlowej. Kluby z 2. Ligi będą za to mogły nadal wystawiać pod numerami 6-7/14-15 jednego zagranicznego juniora.

źródło: SportoweFakty.wp.pl

DIAGMEDICA & HOLI-MED