Zbiórka na rzecz WTZ podczas niedzielnego meczu

17/06/2014 0:00:00

Podczas niedzielnego meczu żużlowego Grupa Azoty Unia Tarnów – FOGO Unia Leszno na stadionie Jaskółek będzie przeprowadzana zbiórka pieniędzy na rzecz Warsztatu Terapii Zajęciowej w Woli Rzędzińskiej.

Fundusze uzyskane ze zbiórki i sprzedaży prac plastycznych wykonanych przez osoby niepełnosprawne pomogą w ich rehabilitacji i dalszym rozwoju.

Warsztat Terapii Zajęciowej przy Stowarzyszeniu Kulturalno- Oświatowym „PIAST” w Woli Rzędzińskiej rozpoczął swoją działalność 1 lutego 1999 roku. Jest miejscem rehabilitacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych z Powiatu tarnowskiego i miasta Tarnowa.

Podopieczni warsztatu to osoby niepełnosprawne posiadające znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności, które są dowożeni autobusem będącym w dyspozycji WTZ.

Zajęcia odbywają się w 8 pracowniach terapeutycznych, w których prowadzona jest nauka czynności dnia codziennego, usprawnianie obniżonych funkcji, odkrywanie, rozwijanie zainteresowań, talentów, pasji.

Podopieczni WTZ w Woli Rzędzińskiej uczą się umiejętności potrzebnych w życiu codziennym (gotowanie, zmywanie naczyń, pranie, prasowanie, szycie). Prowadzone są też zajęcia komputerowe (nauka pisania, gry, korzystanie z internetu). W pracowniach powstaje wiele prac: między innymi obrazy wykonywane różnymi technikami, gobeliny, odlewy gipsowe, kartki świąteczne i okolicznościowe, notesy, zeszyty, mozaiki, lustra, zawieszki, precyzyjnie wykonane prace z drobnych kamyczków kwarcu, szyte lalki – anioły oraz przedmioty ozdobione techniką decoupage, hafty wyszywane ręcznie, ceramiczne formy przestrzenne, witraże oraz oryginalna biżuteria. W pracowni technicznej prowadzona jest także profesjonalna oprawa obrazów.

Ponad to uczestnicy WTZ wyrażają siebie poprzez sztuki teatralne, śpiew, taniec. Uczestniczą również aktywnie w życiu społeczno-kulturalnym, warsztat organizuje dla swoich podopiecznych wycieczki turystyczno-krajoznawcze, wyjścia do kina, teatru, ogniska, zajęcia sportowe na boisku. Uczestnicy biorą też udział w różnego rodzaju spartakiadach sportowych, plenerach malarskich, imprezach integracyjnych, dyskotekach itp.

Warsztat Terapii stał się dla wielu osób niepełnosprawnych drugim domem, a udział w zajęciach daje im wiele satysfakcji. Jest też ogromną szansą dla ludzi niepełnosprawnych, dla których jeszcze do niedawna zamknięte były wszystkiego rodzaju możliwości rozwoju i samorealizacji.

WTZ w Woli Rzędzińskiej jest tym miejscem na Ziemi gdzie każda osoba niepełnosprawna jest ważna, jest diamentem, który trzeba tylko oszlifować…

Zapraszamy wszystkich, a zwłaszcza osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami do odwiedzenia naszej placówki.