Zawodnik na zastępstwo – podsumowanie sezonu 2013 w wykonaniu Patricka Hougaarda

17/11/2013 0:00:00

W trzech meczach Enea Ekstraligi w sezonie 2013 w barwach Unii Tarnów wystartował Patrick Hougaard. Duńczyk dołączył do drużyny w trakcie sezonu, kiedy to kontuzji nabawił się Leon Madsen. W Rzeszowie Madsena zastąpił Jakub Jamróg, ale trener Cieślak nie do końca był zadowolony z jego jazdy i wspólnie z kierownictwem podjął decyzję, że konieczne jest sprowadzenie jeszcze jednego zawodnika. W tej części sezonu wolnych zawodników było już bardzo niewielu, dlatego dość szybko wybór padł na Patricka Hougaarda. Jego sporym atutem było to, że w przeszłości startował już w tarnowskiej drużynie, a więc można było liczyć na częściową znajomość tarnowskiego toru, który jednak z biegiem czasu się zmieniał.

Debiut Patricka nie był udany. W meczu z Polonią Bydgoszcz w swoim pierwszym biegu zerwał taśmę, a później nie mógł dopasować się do innych warunków torowych czego efektem była zerowa zdobycz punktowa. Problemy Madsena okazały się poważniejsze i już dwa tygodnie później Patrick dostał drugą szansę od trenera w trudnym spotkaniu z Zieloną Górą. Tym razem Duńczykowi poszło zdecydowanie lepiej. Zdobył 6 punktów, raz wygrywając wyścig. Okazało się, że były to bardzo ważne punkty, bowiem drużyna tarnowska odrobiła spore straty z pierwszego spotkania zdobywając punkt bonusowy, który w końcowym rozrachunku dał drużynie 4 miejsce po rundzie zasadniczej. W kolejnych meczach do zdrowia wrócił Leon Madsen i z wiadomych względów to on startował w drużynie. Hougaard dostał jeszcze jedną szansę, w pierwszym meczu o brązowy medal. Niedyspozycję zdrowotną znów zgłosił Madsen. Niestety trzeci występ Patricka znowu był nieudany. Zdobył tylko 1 punkt co nie pozwoliło na uzyskanie wysokiej przewagi.

W rewanżu wystartował już Leon Madsen, a dla Hougaarda sezon w Polsce się zakończył. Ciężko jest oceniać zawodnika po zaledwie 3 meczach tym bardziej, że startował z zastępstwa i nigdy nie był pewny tego czy pojedzie w spotkaniu. Kibice na pewno zapamiętają jego dobrą jazdę w meczu z Zieloną Górą.

Na koniec należy wspomnieć bardzo dobrą postawę Patricka w ligach zagranicznych, szczególnie w Danii oraz Anglii. W Danii wraz ze swoją drużyną Holsted Speedway Klub zdobył brązowy medal Drużynowych Mistrzostw Danii. Patrick niejednokrotnie był liderem swojej drużyny. Z kolei w Anglii po nienajlepszym początku sezonu całej drużyny Peterborough Panthers w wyniku dobrej jazdy między innymi Hougaarda miejscowi kibice mogli liczyć na emocje do samego końca sezonu. Pantery po serii zwycięstw walczyły o ostatnie miejsce w fazie play-off, które przypadło ostatecznie drużynie Macieja Janowskiego – Poole Pirates.

Mecze Patricka Hougaarda w Enea Ekstralidze:

19 V Tarnów – Bydgoszcz 0 (t,0,0,-), wynik 54 – 36
2 VI Tarnów – Zielona Góra 6 (1,3,1,1), wynik 58 – 32