Zapowiedź hitu XII kolejki Enea Ekstraligi

08/08/2014 0:00:00

W niedzielę 10 sierpnia Grupa Azoty Unia Tarnów w ramach XII kolejki Enea Ekstraligi zmierzy się w Gorzowie z tamtejszą Stalą w meczu rewanżowym. W pierwszym spotkaniu tarnowianie wysoko pokonali żółto-niebieskich 59:31.

Obie drużyny mają do tej pory rozegranych po 11 spotkań w Enea Ekstralidze. Tarnowianie z dorobkiem 24 punktów na koncie mają 6 oczek przewagi na drugą Stalą Gorzów, co zwiastuje duże emocje. Podopieczni Marka Cieślaka do Gorzowa jadą w dobrych nastrojach po ostatnim spotkaniu z Unibaxem Toruń. Jaskółki praktycznie zapewniły już sobie wygranie części zasadniczej sezonu, a nawet ewentualna porażka nie powinna pokrzyżować im planów przystąpienia do fazy Play-Off z pozycji lidera.

Z kolei zawodnikom Piotra Palucha bardzo zależy, aby niedzielne spotkanie rozstrzygnąć na swoją korzyść i zmazać plamę z wiosennego meczu obu drużyn w Tarnowie. Wygrana pozwoliła by im realnie myśleć o zajęciu drugie miejsca przed rundą Play-Off. Sprawa punktu bonusowego jest już praktycznie przesądzona i prawdopodobnie trafi on do Tarnowa.

Po lipcowej przerwie Artem Laguta spisał się znakomicie w meczu z toruńskimi Aniołami.

W drużynie gorzowskiej trudno doszukiwać się dziur w składzie. Równo jadą wszyscy liderzy z Krzysztofem Kasprzakiem na czele. Wychowanek leszczyńskich Byków nie zawodzi w spotkaniach ligowych dobrze spisuje się w Grand Prix, był najlepszym zawodnikiem reprezentacji Polski w finale Drużynowego Pucharu Świata. Na torze w Gorzowie zawsze prezentuje się bardzo solidnie, z reguły zdobywając dwucyfrowe dorobki punktowe.

Po średnim początku sezonu do formy dochodzi Niels Kristian Iversen. Duńczyk, który był kluczowym zawodnikiem swojej drużyny podczas Drużynowego Pucharu Świata powoli zbliża się do dyspozycji z poprzedniego roku, kiedy był niejednokrotnie rywalem nie do ugryzienia.

Ważnym ogniwem zespołu prowadzonego przez Piotra Palucha jest Matej Zagar, który dołączył w przerwie zimowej do zespołu po roku startów w Gnieźnie. Słoweniec w tegorocznym sezonie prezentuje dobrą dyspozycję, a pretensje można mieć do niego chyba tylko za mecz w Częstochowie, gdzie wywalczył zaledwie trzy oczka.

Gdyby nie defekt motocykla Greg Hancock w meczu z Unibaxem zdobyłby komplet punktów.

Skład seniorski gorzowian uzupełniają Piotr Świderski i Tomasz Gapiński. Forma obu zawodników nie jest stabilna. Obaj potrafią zdobywać dla swojej drużyny nawet dwucyfrowe dorobki punktowe, by w kolejnym spotkaniu spisać się bardzo słabo. Na stadionie im. Edwarda Jancarza są jednak trudnymi przeciwnikami dla zawodników przyjezdnych.

Parę juniorów nieprzerwanie od początku sezonu tworzą Adrian Cyfer i Bartosz Zmarzlik. Dobrze spisuje się zwłaszcza ten pierwszy. W kilku spotkaniach końcowy wynik meczu w dużej części uzależniony był właśnie od Jego dobrej postawy. Nieco słabsze wyniki notuje Adrian Cyfer.

W przekroju całego sezonu liderem Grupy Azoty Unii Tarnów jest Martin Vaculik. Zawodnik ze Słowacji w ostatnich tygodniach spisuje się jednak nieco słabiej niż przed lipcową przerwą. W ostatnim meczu w Jaskółczym Gnieźnie z Unibaxem dopiero w ostatnim swoim starcie znalazł odpowiednią szybkość w swoim motocyklu wygrywając wyścig. Nie najlepiej spisał się również w dwóch ostatnich meczach ligi szwedzkiej. Sympatyczny zawodnik rąk jednak nie załamuje i liczy na lepszy występ w Gorzowie. To w końcu tam wygrał swoje pierwsze zawody Grand Prix w karierze.

W Gorzowie dużo zależeć będzie od Martin Vaculika.

W ostatnim meczu ligowym rewelacyjnie wypadł Artem Laguta, który tylko w swoim pierwszym biegu musiał uznać wyższość rywala. W pozostałych czterech pewnie triumfował. Rosjanin ma nadzieję, że w kolejnych meczach będzie punktował na podobnym poziomie. Jego punkty będą bardzo potrzebne podopiecznym Marka Cieślaka, jeśli Jaskółki będą chciały wygrać kolejny mecz w sezonie.

W ostatnich tygodniach drugą młodość przeżywa Greg Hancock. Były dwukrotny Mistrz Świata spisuje się znakomicie w lidze polskiej, szwedzkiej, a w niedawnym Drużynowym Pucharze Świata w 12 wyścigach stracił tylko 2 oczka. W minioną niedzielę defekt motocykla w pierwszym biegu, kiedy jechał na prowadzeniu pozbawił go kompletu punktów. Amerykanin jest nie tylko dobrym duchem zespołu, ale również jednym z lepiej punktujących zawodników.

Trener Marek Cieślak nie może mieć zastrzeżeń do jazdy w lidze Janusza Kołodzieja. Wychowanek Jaskółek w niedzielnym meczu w czterech biegach zgromadził na swoim koncie 10 punktów w czterech biegach, pewnie wygrywając trzy z nich. W minionym tygodniu Koldi nie startował w ligach zagranicznych, przygotowując się do sobotniej rundy SEC w Holsted, gdzie po słabszym występie w Togliatti będzie chciał odrobić nieco punktów do czołówki.

Ważne punkty w ostatnim meczu zdobyli juniorzy.

W spotkaniu z Unibaxem nieco słabiej zaprezentował się Krzysztof Buczkowski, który po karambolu w pierwszym swoim biegu, później jechał już słabo. Winą można przynajmniej częściowo obarczyć za to uszkodzony i nienadający się do dalszego użytku motocykl grudziądzanina. Punkty Buczka będą dla drużyny Marka Cieślaka bardzo ważne w niedzielę. Trener na pewno liczy, że Krzysztof Buczkowski spisze się podobnie jak w swoim ostatnim występie ligowym w Gorzowie, jeszcze w barwach bydgoskich Gryfów. Wówczas wywalczył 10 punktów.

Skład tarnowian uzupełnią juniorzy – Kacper Gomólski oraz ktoś z dwójki Ernest Koza i Mateusz Borowicz. Tutaj większe szanse ma chyba jednak wychowanek Jaskółek, który był bohaterem meczu z Toruniem oraz dobrze wypadł w zielonogórskiej rundzie Ligi Juniorów w minioną środę. Z kolei Ginger po średnim meczu z Unibaxem w środę rywalizował w lidze duńskiej, gdzie zdobył komplet punktów. Jego postawa na pewno napawa optymizmem w walce z silną i nieobliczalną na swoim torze parą młodzieżowców Stali.

Jaskółki tworzą na torze i poza nim zgraną ekipę.

Niedzielne zawody zapowiadają się bardzo emocjonująco. Obie drużyny mają w swoich szeregach kilku znakomitych zawodników, co zwiastuje dodatkowe emocje w ich konfrontacjach. Końcowy wynik bardzo ciężko przewidzieć. Na pewno większe szanse na końcowy sukces w tym spotkaniu mają gospodarze, którzy startują na swoim torze. Jaskółki jednak w tym sezonie są bardzo mocne na wyjazdach i będą chciały to po raz kolejny udowodnić i wywieźć z Gorzowa komplet punktów. Czy im się to uda zobaczymy już w niedzielę.

Początek meczu w Gorzowie o 19:00, a transmisję przeprowadzi nSport.

Grupa Azoty Unia Tarnów
1.