PGE Ekstraliga

Zapowiedź finału Złotego Kasku

Już dzisiaj o godzinie 17:00 na torze w Rawiczu odbędzie się finał Złotego Kasku, który będzie jednocześnie finałem krajowych eliminacji do Grand Prix 2014. Awans do rywalizacji na szczeblu międzynarodowym uzyska trzech najlepszych zawodników, czwartego wyznaczy GKSŻ.

W zawodach będziemy mogli oglądać dwóch żużlowców Unii Tarnów. Tarnowski klub będą reprezentować Janusz Kołodziej oraz Maciej Janowski, którzy świetnie zaprezentowali się w półfinale w Krośnie, gdzie wywalczyli po 14 punktów i powinni pokusić się o zajęcie czołowych lokat.

Zawody zapowiadają się bardzo emocjonująco. Stawka zawodników jest bardzo wyrównana i bardzo trudno wskazać pewniaków do awansu. Faworytami do awansu są oczywiście uczestnicy tegorocznego cyklu Grand Prix – Jarosław Hampel i Krzysztof Kasprzak. Awans do finału Złotego Kasku wywalczyło aż pięciu zawodników z Leszna i bardzo prawdopodobnie, że przynajmniej jeden z nich znajdzie się dziś na podium. Nie należy zapominać o Adrianie Miedzińskim, który w  niedziele zaliczył świetny występ ligowy w meczu z gorzowską Stalą. Mocny może być także Sebastian Ułamek, któremu w lidze szczególnie dobrze się nie wiedzie, ale na torze w Rawiczu zawsze spisuje się dobrze. Sporo cennych punktów dla swoich ekip w meczach ligowych przywożą także Krzysztof Buczkowski i Patryk Dudek.

Jak widać obsada jest bardzo wyrównana i każdy wyścig powinien dostarczy dużych emocji.

Lista Startowa:
1. Jarosław Hampel – Stelmet Falubaz Zielona Góra