Zakończono gruntowny remont tarnowskiego toru

06/11/2022 11:28:45

Przez wiele sezonów jazdy, tor żużlowy w Tarnowie mocno się wyeksploatował. Specyfika jazdy na żużlu, szczególnie łukach sprawia, że nawierzchnia nieustannie się odsypuje a na torze pojawiają się koleiny. To właśnie dlatego co kilka biegów musimy oglądać jego kosmetykę. Jest ona jednak tylko doraźna, a z sezonu na sezon nawierzchni ubywa, a profil toru staje się niekorzystny tak pod względem bezpieczeństwa jak i widowiskowości. Praktycznie przed każdą zimą nawierzchnię częściowo się uzupełnia, ale bez głębokiej ingerencji w strukturę nie da się poprawić profilu toru. Dlatego po zakończeniu sezonu 2022 władze klubu postanowiły, że na torze muszą zajść poważne zmiany. W związku z tym początkiem listopada pojawił się naszym torze ciężki sprzęt, a tak dużego zakresu prac na torze nie wykonywano już od wielu lat.

W prace torowe zaangażowanych było wiele osób. Bez ich wsparcia i pomocy całe przedsięwzięcie nie byłoby możliwe. W tym miejscu chcielibyśmy szczerze podziękować:

• Panu Markowi Łagoszowi – współwłaścicielowi firmy Bud-Dróg
  • Panu Wojciechowi Krzyżakowi – właścicielowi firmy ReDrog
  • Panu Tadeuszowi Sitko – firma ReDrog
  • Panu Sebastianowi Noskowi – firma Józef Sowa „Lider” za organizację i koordynację firm zaangażowanych w prace na torze
  • Panu Rafałowi Zeliasiowi – firma Zeliaś, za przywóz nowego materiału na tor

Jak widać na powyższych zdjęciach prace trwały do późnych godzin wieczornych. Nasz tor został wyrównany oraz wyprofilowany. Dowieziono nowej nawierzchni w postaci sjenitu oraz glinki. Wszystko zostało przemieszane i przygotowane do zimy. Teraz nawierzchnia musi się związać, na co potrzeba czasu. Jesteśmy bardzo zadowoleni z zakresu prac oraz końcowego efektu. Czekamy z niecierpliwością na pierwsze wiosenne treningi. Jesteśmy przekonani, że nasz tor pozwoli na przeprowadzanie bezpiecznych i widowiskowych zawodów. Do zobaczenia na wiosnę.

Nowrem Group

wia-lanwamex