Wypowiedzi po dzisiejszym meczu

03/08/2014 0:00:00

Grupa Azoty Unia Tarnów wygrała dzisiaj z drużyną z Torunia w stosunku 52:38. Poniżej przedstawiamy komentarze trenerów i zawodników dzisiejszego spotkania.

Stanisław Chomski (Unibax Toruń):

Sześciopunktowa zaliczka z Torunia była zbyt mała, nie mniej przez większość spotkania prowadziliśmy równorzędną walkę. Po biegu ósmym można było zastosować rezerwę taktyczną, dużo na ten temat rozmawialiśmy w zespole, zawodnikom bardzo zależało na zwyciężaniu. Postawiłem na duet Gollob – Miedziński i wygraliśmy podwójnie i można mówić, że miałem nosa. Zawiódł mnie on natomiast w biegu 12, gdzie zmiana taktyczna sama się prosiła za słabo spisującego się Darcy Ward’a. Zawodnik wiedział, że to jest bardzo ważny wyścig i zmobilizował się na ten bieg bardzo. Niestety wystarczyło tylko na rozegranie pierwszego łuku. Ten bieg był przełomowy i zadecydował, że tego meczu nie wygraliśmy. Gospodarze na tym torze jeszcze nie przegrali ale ostatnio opór postawiła tutaj drużyna z Leszna. My też ten opór postawiliśmy. Szkoda mi Tomka Golloba, który jechał w taktycznej rezerwie walcząc o punkt bonusowy. Przydarzył mu się defekt i zaczęło schodzić powietrze, a mógł dowieźć trzy punkty. Na taki wynik miał wpływ występ młodzieżowców. Nie stratował dziś Oskar Fajfer i kolejny mecz nie jechaliśmy w pełnym składzie. Nasi młodzieżowcy jeszcze nigdy nie przewieźli jednego punktu.

Tomasz Gollob (Unibax Toruń):

Bardzo ciężkie zawody. Tubylcy są bardzo dobrze dopasowani do swojej nawierzchni. Drużyna przyjezdna zawsze potrzebuje chwilę czasu aby dopasować się do tutejszej nawierzchni. Mój dzisiejszy występ był dobry, nie super, ale dobry, więc zdobyłem troszkę punktów. Wykorzystałem to, że tutaj jeździłem kilka lat i zamazałem to co nie wyszło na ostatnich zawodach. Szkoda punktu bonusowego. Tarnów to zespół z którym przegrać to nie wstyd, tym bardziej u nich w domu.

Marek Cieślak (Grupa Azoty Unia Tarnów):

Wiadomo, kto do nas dzisiaj przyjechał – drużyna naszpikowana gwiazdami. Ten miesiąc przerwy w rozgrywkach swoje zrobił, a poza tym ja też byłem zajęty innymi sprawami (Drużynowy Puchar Świata dop.red.). Chciałbym podziękować Pawłowi Baranowi który tutaj mnie przez ten czas zastępował. Wiedziałem, że dzisiaj będzie trudno. Toruń przyjechał bardzo zmotywowany bo bardzo potrzebowali tych punktów aby mieć szanse wystąpić w Play offach, z kolei nam zależało aby oni się do tych Play off nie dostali. Cieszę się z postawy moich zawodników. Martin miał spore problemy ze sprzętem. W biegu nominowanym zmienił motor i wygrał swój bieg. Greg pojechał na swoim poziomie. Krzysiek Buczkowski mało trenował przed zawodami, ponieważ uczestniczył w DPŚ. Cieszę się z postawy juniorów, którzy zdobyli dzisiaj 10 punktów. Ernest dziś wygrał bardzo ważny bieg, który się obawiałem, że możemy przegrać. Taki jest sport. Dziękuję Unibaxowi za sportową postawę.

Artem Laguta (Grupa Azoty Unia Tarnow):

To moje pierwsze takie zawody w tym roku, że nie miałem żadnych problemów. Cieszę się z wygranej zespołu. Najważniejsze było wygrać dzisiejszy mecz. Na początku nie myśleliśmy o bonusie. Pojechałem dziś dobrze, drużyna wygrała i jedziemy dalej.

Nowrem Group

wia-lanwamex