W sobotę wielki finał Grand Prix Challenge

08/23/2013 0:00:00

W sobotę na torze w Poole zostanie rozegrany finał Grand Prix Challenge czyli zawodów, w których do wywalczenia są 3 miejsca w przyszłorocznym cyklu rozgrywek o tytuł Indywidualnego Mistrza Świata. Finaliści zostali wyłonieni na drodze eliminacji. Wśród nich znalazł się jeden reprezentant naszego klubu.

Mowa oczywiście o Macieju Janowskim. Jak każdy zawodnik również i Maciek chce ścigać się wśród elity i walczyć o najbardziej prestiżowy tytuł w speedwayu. Okazja do awansu jest bardzo dobra, bowiem walczyć przyjdzie na dobrze mu znanym torze w Poole. Maciek jest zawodnikiem miejscowej drużyny i notował tu niejednokrotnie bardzo dobre występy. Mimo to o awans nie będzie łatwo ponieważ uzyska go tylko 3 najlepszych zawodników, a więc jeden słabszy bieg może przesądzić o jego braku. Dodatkowym problemem jest to, że podczas piątkowego treningu na torze w Poole Magic zaliczył upadek przejeżdżając wcześniej zaledwie 3 okrążenia. Badania wykazały, że zawodnik nie odniósł żadnych złamań, ale narzeka na ból w kolanie i nie wystartuje w piątkowym spotkaniu Elite League.

Oprócz Janowskiego w zawodach wystąpi dwóch innych Polaków. Będzie to startujący już w Grand Prix Krzysztof Kasprzak oraz junior Fogo Unii Leszno Piotr Pawlicki. Obaj zawodnicy startowali w drużynie Piratów przed rokiem, a więc również dobrze znają tamtejszy tor. Cała stawka jest bardzo wyrównana, a każdy zawodnik będzie chciał z pewnością awansować. Z zawodów zrezygnował Matej Zagar, który liczy, że zapewnie sobie miejsce w czołowej ósemce Grand Prix w sezonie obecnym.

Zawody zapowiadają się więc niezwykle interesująco. Początek o godzinie 19.30. Poniżej prezentujemy całą listę startową:

Lista startowa:
1. Vaclav Milik (Czechy)
2. Maciej Janowski (Polska)
3. Krzysztof Kasprzak (Polska)
4. Peter Kildemand (Dania)
5. Timo Lahti (Finlandia)
6. Hans Andersen (Dania)
7. Kenneth Bjerre (Dania)
8. Troy Batchelor (Australia)
9. Daniel King (Wielka Brytania)
10. Niels Kristian Iversen (Dania)