Udany rok Magica – podsumowanie sezonu Macieja Janowskiego

06/11/2013 0:00:00

Dla Macieja Janowskiego to pierwszy sezon w kategorii seniora. W większości meczów to właśnie on stanął na straży bronienia cennych ligowych punktów dla drużyny z Jaskółką na plastronie. Świetnie spisywał się nie tylko u boku swojej drużyny z którą zdobył brązowy medal, ale także indywidualnie, gdzie wywalczył trzecie miejsce w Mistrzostwach Polski, Złoty Kask, awans do Grand Prix Challenge, Drużynowy Puchar Świata, Drużynowego Mistrza Anglii, a wraz z Januszem Kołodziejem został Mistrzem Polski Par Klubowych.

Na pierwsze starty Macieja w Polsce musieliśmy jednak trochę poczekać. Z powodu niesprzyjającej aury, Enea Ekstraliga rozpoczęła ligowe zmagania dopiero od trzeciej kolejki, kiedy to Unia Tarnów na własnym torze podejmowała drużynę Fogo Unii Leszno. Jak się później okazało warto było poczekać. Kibice zgromadzeni na torze przy ulicy Zbylitowskiej 3, zastanawiali się, czy pod kewlarem z nazwiskiem Janowski nie kryje się jego przyjaciel – Greg Hancock, który w tym sezonie opuścił tarnowską Unią z powodu zbyt wysokiego KSM-u. Po tak dobrym początku tarnowscy fanatycy nie mogli uwierzyć w to, co stało się niecałe dwa tygodnie później na toruńskim owalu, gdzie Maciej wywalczył zaledwie pięć punktów i jeden bonus. Na swoim rodzinnym torze we Wrocławiu też nie spisał się najlepiej. We wszystkich swoich startach w tym meczu, zdobył tylko cztery punkty. Odrodzenie przyszło pod koniec kwietnia na torze w Tarnowie, gdzie miejscowa drużyna podejmowała Stal Gorzów. Pomimo przegranego meczu, z dobrej strony pokazał się Maciej, który na swoim koncie zapisał osiem punktów. Kolejne mecze w wykonaniu Magica były już coraz lepsze, w wyniku czego w sezonie 2013 Unia Tarnów została brązowym medalistą Drużynowych Mistrzostw Polski na żużlu.

W tym sezonie Maciej startował także w cyklu SEC (Speedway European Championships). W klasyfikacji generalnej zajął on piątą pozycję z czego może być bardzo zadowolony. Uzyskanie takiego wyniku nie jest czymś łatwym, kiedy ściga się z zawodnikami tak wysokiej rangi. W Tarnowie, 6 października, na zakończenie sezonu 2013 odbył się Finał Indywidualnych Mistrzostw Polski. Po wygranym półfinale w Krakowie, w którym Maciej zdobył czternaście punktów, pewnie awansował do tarnowskiego Finału. W części zasadniczej zawodów wywalczył on dziesięć punktów, co dało mu możliwość udziału w biegu półfinałowym. Pewna wygrana biegu, dała mu szansę wywalczenia medalu IMP. Po zaciętej rywalizacji w biegu finałowym przyjechał on na trzeciej pozycji, co dało mu tytuł drugiego wicemistrza Polski na żużlu. Grand Prix Challenge to także zawody w których występował Magic. W klasyfikacji generalnej zajął on niestety odległą dwunastą pozycję tracąc do pierwszego miejsca sześć punktów.

Oprócz zawodów indywidualnych, Maciej Janowski bardzo dobrze spisywał się drużynowo nie tylko z zespołem Unii Tarnów. Wraz z Reprezentacją Polski wywalczył on tytuł Mistrza Świata. Na torze w Częstochowie, gdzie odbywały się półfinały tych zawodów, Maciej, dla biało – czerwonych wywalczył trzynaście punktów. Dzięki m.in. dobrej postawie Maćka, Polska awansowała do Finału w którym także perfekcyjnie spisał się wychowanek wrocławskiego Klubu uzyskując dwanaście punktów. Tegoroczny sezon Magica, to także uzyskanie Drużynowego Mistrza Anglii, wraz z zespołem Poole Pirates. Mistrzostwa Polski Par Klubowych to zawody, w których triumfowała drużyna z Tarnowa. Maciej wraz ze swoim kolegą z drużyny – Januszem Kołodziejem sięgnęli w Gorzowie po tytuł najlepszej pary klubowej Polski. Taki tytuł niewątpliwie ucieszył Maćka, a dzięki temu zwiększył on sumę swoich medali.

Pomimo bardzo napiętego grafiku znalazł on czas, aby wystąpić w charytatywnym turnieju Joe Hughes Invitational. Pieniądze zbierane na tych zawodach były przeznaczone na badania nad chorobami nowotworowymi, a także na obiekty szkoleniowe dla młodych adeptów żużlowych. Turniej ten został rozegrany na torze w Wolverhampton, a Magic zajął dziesiąte miejsce.

Tegoroczny sezon Maciej może uważać za bardzo udany. Osiągnięcia Maćka utwierdzają nas w przekonaniu, że wyrasta on na nową gwiazdę polskiego speedwaya. W statystyce podsumowującej drużynę Unii Tarnów, Magic zajmuje trzecią pozycję.

Mecze Macieja Janowskiego w Enea Ekstralidze:

18 IV Tarnów – Leszno 12 (1,3,3,2,3), wynik 53 – 37
21IV Wrocław – Tarnów 4 (0,1,1,1,1), wynik 45 – 44