Troy Batchelor zawodnikiem Unii Tarnów!

10/11/2021 13:36:46

W środę kontrakt z Unią Tarnów na starty w 2. Lidze Żużlowej podpisał Troy Batchelor. Dla Australijczyka będzie to powrót do polskiej ligi po roku przerwy.

Troy Batchelor urodził się 29 sierpnia 1987 roku w Brisbane. W lidze polskiej reprezentował barwy klubów z Leszna, Wrocławia, Rybnika, Gdańska oraz w sezonie 2020 Bydgoszczy. W Europie zadebiutował w sezonie 2005 w barwach King’s Lynn Stars, a w polskiej lidze rozpoczął starty dwa lata później w Unii Leszno kończąc sezon z bardzo dobrą średnią 1,51.

Australijczyk w latach 2014 – 2015 był pełnoprawnym uczestnikiem cyklu Grand Prix, kończąc zmagania odpowiednio na dziewiątym i dwunastym miejscu. Dwukrotnie stawał na podium Grand Prix. W Kopenhadze w 2014 był drugi tuż za Nielsem Kristianem Iversenem, a rok później na torze w Daugavpils cieszył się z trzeciego miejsca. Z reprezentacją Australii czterokrotnie zdobywał medale Drużynowego Pucharu Świata. W sezonach 2009 i 2011 zdobywając srebrne krążki, a w latach 2013-14 medale brązowe.

W sezonie 2020, gdzie wystąpił w tylko pięciu spotkaniach Polonii Bydgoszcz po wypożyczeniu z ROW Rybnik wykręcił średnią 1,26, ale dużo lepiej spisywał się w poprzednich sezonach. W barwach Rybnika notował w sezonie 2018 średnią 2,15, a rok później 2,20 będąc w czołówce zawodników eWinner 1. Ligi Żużlowej. W sezonie 2021 startował tylko w rozgrywkach brytyjskiej Premiership w barwach Sheffield Tigers.

Doświadczony Australijczyk startuje z numerem #75.

W bieżącym okienku transferowym kontrakty z Unią Tarnów parafowali do tej pory ponadto Kenneth Hansen, Oskar Bober i Piotr Pióro.

DIAGMEDICA & HOLI-MED