„Te dwa sparingi dużo nam dały” – Paweł Baran

28/03/2014 0:00:00

W środę i czwartek zawodnicy Grupy Azoty Unii Tarnów odjechali swoje pierwsze sparingi w Ostrowie i Lesznie. Niestety zawody na stadionie imienia Alfreda Smoczyka nie skończyły się najlepiej dla Janusza Kołodzieja i Mateusza Borowicza. Obaj zawodnicy Jaskółek trafili do szpitala. Pierwsze diagnozy w przypadku Kapitana Jaskółek są dosyć optymistyczne, natomiast junior Grupy Azoty Unii zostanie jeszcze w szpitalu na obserwacji.

Obydwa spotkania towarzyskie są kolejnym etapem przygotowań Jaskółek przed rozpoczęciem ligowych zmagań, których początek już za dwa tygodnie. – Każde zawody spod taśmy są lepsze niż jakikolwiek trening. Te dwa sparingi dały nam naprawdę dużo. Widać, że w naszych zawodnikach jest spora determinacja. W mojej ocenie wszyscy prezentują się bardzo dobrze. Od Ernesta Kozy po Grega Hancocka – mówi Paweł Baran.

Amerykanin co prawda nie błyszczał w tych spotkaniach, ale kierownik Grupy Azoty Unii uspokaja, że w Jego przypadku nie chodzi o wynik w takich meczach. – Greg nie podchodził do tych zawodów, żeby zrobić konkretny wynik. Dużo eksperymentował i testował. Nie ma co przywiązywać większej wagi do Jego rezultatów – powiedział.

W Lesznie Jaskółki nie prezentowały się najlepiej. – Dla nas był to tak naprawdę dopiero pierwszy poważny sparing, dla gospodarzy kolejny. Dodatkowo jechali na swoim torze i byli do niego dobrze spasowani. Nasi zawodnicy potrzebowali kilku biegów, aby dobrze dobrać przełożenia. Początek był dla nas słabszy, ale ważne, że zawodnicy wiedzą jakie popełnili błędy i wyciągnęli z nich konsekwencje. Wynik na pewno nie odzwierciedla determinacji i chęci – komentuje Paweł Baran.

W tarnowskiej drużynie nową twarzą jest w zasadzie jedynie Krzysztof Buczkowski, ponieważ Greg Hancock dwa lata temu reprezentował już barwy Jaskółek. Grudziądzanin dobrze czuje się w drużynie Marka Cieślaka. – Krzysiek dobrze czuje się w naszym zespole. My podchodzimy do niego jak do swojego. Uważam, że dobrze wkomponował się w drużynę – twierdzi.

Do inauguracyjnego spotkania w Zielonej Górze pozostały dwa tygodnie. Jaskółki przed tym spotkaniem mają w planach jeszcze sparingi z rzeszowianami. – W drugiej połowie następnego tygodnia będziemy trenować na własnym torze. W sobotę i niedzielę mamy sparingi z Rzeszowem. Przed pierwszym meczem z Zieloną Górą będziemy dobrze przygotowani – zakończył kierownik tarnowskiej drużyny Paweł Baran.