Tarnowscy juniorzy o przygotowaniach do nowego sezonu

02/02/2014 0:00:00

Okres zimowy to dla większości zawodników nie tylko okres odpoczynku oraz kompletowania sprzętu na kolejny sezon, ale także ciężkiej pracy nad swoją kondycją. Nie inaczej jest w Tarnowie, gdzie pod okiem Pawła Barana trenują wszyscy tarnowscy juniorzy. Na jednym z ostatnich treningów o swoich przygotowaniach opowiedzieli Damian Dąbrowski i Dawid Matura. Ten pierwszy swoją przygodę z żużlem zaczął stosunkowo późno, ale pomimo tego na torze radzi sobie całkiem dobrze. W ubiegłym sezonie zadebiutował w Pucharze MACEC, gdzie na domowym torze zdobył sześć punktów. Z kolei Dawid Matura zaprezentował się w minionym roku w kilku imprezach młodzieżowych.

Zajęcia z Pawłem Baranem odbywają się przez cały tydzień. – Są to ćwiczenia ogólnorozwojowe, które mamy pięć razy w tygodniu i trzeba przyznać, że jestem z nich bardzo zadowolony – powiedział Damian Dąbrowski.

Młody zawodnik Unii Tarnów początkowo wiązał swoją przyszłość z jazdą na motocrossie. Postawił jednak na żużel, ale nie przeszkadza mu to w kontynuowaniu swojej pasji. – W tym roku miałem już okazję jeździć na crossie razem z Ernestem Kozą i Januszem Kołodziejem, z czego jestem bardzo zadowolony – powiedział.

Ćwiczenia na sali to nie tylko ciężka praca, ale także idealna okazja do spotkania się z kolegami z drużyny. Wśród młodzieżowców Unii Tarnów panuje bardzo dobra atmosfera, co potwierdza Damian Dąbrowski. – Wszyscy mamy ze sobą super kontakt. Z chłopakami znamy się już od dłuższego czasu, więc treningi mijają naprawdę szybko. Każdy z nas bardzo się stara i chcemy, aby sezon był jak najszybciej – stwierdził.

Podobnego zdania jest Dawid Matura. – Na sali pomimo ciężkiej pracy jest bardzo wesoło. Każdy robi swoje, ale trzeba przyznać, że panuje tu dobra atmosfera. Mam nadzieję, że to wszystko zaowocuje w zbliżającym się sezonie – dodaje.

Zajęcia na sali to jednak nie wszystko dla tarnowskich juniorów. Oprócz treningów grupowych starają się także przygotowywać indywidualnie. – Jeśli czas mi na to pozwala to staram się trenować samodzielnie. Jednak wolnego czasu nie mam za, wiele, ponieważ chodzę do szkoły. Wtedy pozostają mi tylko treningi z chłopakami – przyznaje Damian Dąbrowski.

Podobnie do przygotowań fizycznych podchodzi Dawid Matura, który także samodzielnie stara się dbać o swoją kondycję. – Przygotowania do sezonu rozpocząłem dużo wcześniej niż wspólne treningi z chłopakami. W planie przygotowań jest oczywiście bieganie, oraz inne dodatkowe ćwiczenia. Mam nadzieję, że dzięki temu moja forma w zbliżającym się sezonie będzie dobra. Nadchodzący kwiecień to także nowe oczekiwania dotyczące sezonu – powiedział zawodnik Unii Tarnów.

O tym jak w zbliżającym roku zaprezentują się nasi juniorzy w dużej mierze będzie zależeć od sprzętu. – Na zbliżający się sezon mam przygotowane dwa motocykle. Silniki mam z poprzedniego sezonu, które zostały wyremontowane przez Pana Sławka Troninę. Będę miał kilku sponsorów, którzy zdeklarowali się, że mi pomogą, za co im bardzo dziękuję – powiedział Damian Dąbrowski.

Podobnie sytuacja wygląda u Dawida Matury. – Planuję zakup motocykla i jeśli się to uda to będzie wszystko tak jak należy. W chwili obecnej mam kilku pewnych sponsorów, natomiast reszta ma mi jeszcze dać znać – powiedział krótko.

Obaj zawodnicy mają nadzieję, że dobre przygotowanie fizyczne zaowocuje dobrą i bezkolizyjną postawą na torze. – Chciałbym objechać jak największą liczbę zawodów oraz żeby sezon był dla mnie udany i bez żadnych kontuzji – stwierdził na zakończenie Damian Dąbrowski.

Jestem takiego samego zdania jak Damian. Objechanie dużej ilości zawodów bez żadnych kontuzji jest dla mnie najważniejsze – zakończył Dawid Matura.