Relacja i zdjęcia z trzeciego spotkania „Retro żużel”

19/02/2015 12:48:00

W czwartek 12 lutego w III LO odbyło się spotkanie z żużlowcami Unii Tarnów w ramach cyklu „Retro żużel”.

Obok zawodników reprezentujących klub w latach 70-tych oraz 80-tych XX wieku znaleźli się obecni juniorzy naszej drużyny wraz trenerami Pawłem Baranem i Mirosławem Cierniakiem. Swoim doświadczeniem z młodymi i starszymi kibicami dzielili się m.in. Andrzej Tanaś, Kazimierz Duda, Alfred Pagos, Marek Dobek, Stanisław Kępowicz, Stanisław Wojtanowski, Kazimierz Kajmowicz, Józef Górski, a także Robert Kużdżał. W rolę przewodnika po historii tarnowskiego klubu wcielił się Marian Wardzała.

Na spotkaniu pokazane zostały wywiady z zawodnikami Jaskółek, liczne fragmenty meczów z lat 80-tych, w tym m.in. spotkanie derbowe z 1992 roku Stal Rzeszów – Unia Tarnów, które odbyło się o dość nietypowej porze (11:00 rano), czy mecz Unia Tarnów – Polonia Bydgoszcz. Zaprezentowano archiwalny wywiad z kontuzjowanymBogusławem Nowakiem oraz zwycięskie biegi Eugeniusza Błaszaka.

Komentarz do tych wydarzeń budowali Zbigniew Rozkrut oraz Adam Gomółka.

Na koniec komisja złożona z zawodników dawnej drużyny Jaskółek wylosowała zwycięzcę konkursu wiedzy o historii żużla w Tarnowie, który był adresowany do najmłodszej grupy kibiców obecnych na spotkaniu. Karnet na zawody żużlowe w 2015, ufundowany przez ŻSSA Unia Tarnów, trafił do Daniela Bajorka, ucznia Niepublicznego Gimnazjum w Tarnowie.   Patronem spotkania było Towarzystwo Przyjaciół III LO w Tarnowie, prowadzący:Krzysztof Małek.

Fotorelacja ze spotkania.

Zaprezentowano archiwalny wywiad z kontuzjowanym Bogusławem Nowakiem oraz zwycięskie biegi Egugeniusza Błaszaka