Porażka w Zielonej Górze…

26/05/2013 0:00:00

Porażką w stosunku 54 do 36 zakończył się mecz pomiędzy Stelmet Falubazem Zielona Góra a Unią Tarnów. W naszym zespole dobry występ zaliczyli Artem Laguta oraz Maciej Janowski, którzy zdobyli odpowiednio 13 i 11 punktów. Do osiągnięcia lepszego wyniku zdecydowanie zabrakło punktów Janusza Kołodzieja, który wywalczył tylko 2 oczka nie pokonując żadnego z rywali. Zawiódł również Martin Vaculik, który zdobył tylko 1 punkt. Drużyna naszych dzisiejszych rywali zaprezentowała bardziej wyrównaną jazdę i wygrała mecz.

W pierwszym biegu najlepiej ze startu wyszedł Leon Madsen. Szybko dołączył do niego Maciej Janowski i Jaskółki dowiozły do mety podwójne prowadzenie. Odwrotna sytuacja miała miejsce w biegu juniorów. Tym razem to młodzieżowcy Falubazu zostawili daleko z tyłu naszych zawodników i stan meczu się wyrównał. W kolejnym wyścigu zdecydowanie zwyciężył Piotr Protasiewicz przed Artemem Lagutą. O jeden punkt walczyli Krzysztof Jabłoński i Martin Vaculik. Niestety, Słowak przegrał tę walkę. W 4 gonitwie pasjonującą walkę o 2 punkty stoczyli Patryk Dudek i Janusz Kołodziej. Młodzieżowiec z Zielonej Góry minął Koldiego na ostatnich metrach. Bieg wygrał Hampel i na tablicy widniał wynik 15-9.

Na początek drugiej serii startów mieliśmy bieg remisowy. W pierwszej odsłonie sędzia uznał, że start był nierówny i nakazał powtórkę w pełnej obsadzie. Maciej Janowski wyprzedził najlepszego ze startu Krzysztofa Jabłońskiego. Niestety to samo uczynił Piotr Protasiewicz z Leonem Madsenem na ostatnim wirażu. W 6 biegu doszło do upadku w pierwszym wirażu. Sędzia wykluczył Kamila Adamczewskiego. W powtórce bezkonkurencyjny był Artem Laguta. Pewnie wygrał przed Jarosławem Hampelem, a na trzeciej pozycji dojechał Martin Vaculik. Zawodnicy Unii zmniejszyli stratę do 4 punktów. Wynik meczu na ten moment to 20-16. W 7 biegu podwójnie wygrali zawodnicy gospodarzy. Jonsson z Davidssonem pokonali Kołodzieja i Gomólskiego. Po dwóch seriach startów było 25 do 17.

W 8 biegu kolejna porażka biegowa Jaskółek. Magic przyjechał za plecami Hampela, a Madsen stracił trzecią pozycję na rzecz Dudka. W kolejnym biegu świetny start tarnowian, jednak swojej pozycji nie zdołał obronić Vaculik. Artem Laguta wygrywa kolejny wyścig. W 10 gonitwie trener Marek Cieślak zdecydował się na rezerwę taktyczną. Mateusza Borowicza zastąpił Kacper Gomólski. Ginger wygrał start ale szybko wyprzedził go Protasiewicz. Kolejny raz swojej pozycji nie utrzymał Kołodziej i Jaskółki przegrały ten wyścig 4-2, a wynik meczu na tą chwilę to 36 do 24.

W wyścigu 11 po raz kolejny sędzia zauważył nierówny start. W powtórce świetny start pary Laguta-Madsen. Do końca atakował ich Jarosław Hampel, ale to Jaskółki wygrały podwójnie bieg 11. W gonitwie 12 znowu lepiej ze startu wyszli tarnowianie. Na pierwszym wirażu upadek Kacpra Gomólskiego spowodował Piotr Prostasiewicz i został wykluczony z tego biegu. Dość nieoczekiwanie w powtórce prowadził Kamil Adamczewski. Tym razem to zawodnik Falubazu musiał uznać wyższość zawodnika Unii – Macieja Janowskiego.  W 13 wyścigu mieliśmy dwie rezerwy. Marek Cieślak desygnował Artema Lagutę jako rezerwę taktyczną za Janusza Kołodzieja. Z kolei Rafał Dobrucki w ramach rezerwy zwykłej zastąpił Krzyszofa Jabłońskiego Patrykiem Dudkiem. Start wygrali gospodarze i tak też dojechali do mety. W tym momencie Stelmet Falubaz prowadził 44 do 34 i wygrał mecz, a do rozegranie pozostały biegi nominowane.

Biegi nominowane zdecydowanie nie poszły po myśli tarnowskich fanów i zawodników. W 14 biegu na starcie zdefektował motocykl Macieja Janowskiego, a Leon Madsen nie poradził sobie z parą gospodarzy. W 15 wyścigu na starcie ponownie najlepsza para Falubazu, a Janowski z Lagutą nie byli w stanie ich wyprzedzić. Słaba końcówka zawodów spowodowała, że strata do drużyny z Zielonej Góry jest dość znaczna, ale mimo wszystko liczymy, że zawodnicy podejmą walkę o punkt bonusowy w meczu rewanżowym. Na słowa uznania zasłużyła sobie grupka tarnowskich Fanów, którzy przejechali wiele kilometrów i dopingowali swoich zawodników w Zielonej Górze.

Unia Tarnów – 36
1. Maciej Janowski  11 (3,3,2,3,d,0)
2. Leon Madsen  5+2 (2*,0,0,2*,1)
3. Artem Laguta  13 (2,3,3,3,1,1)