Podsumowanie występów Janusza Kołodzieja

03/11/2014 0:00:00

To był kolejny udany rok w wykonaniu Janusza Kołodzieja. Wychowanek Jaskółek notował bardzo dobre występy w Polsce, Szwecji oraz turniejach SEC. Jako krajowy lider Grupy Azoty Unii Tarnów walnie przyczynił się do trzeciego z rzędu medalu Drużynowych Mistrzostw Polski.

Przez cały sezon ligowy Koldi zanotował tylko kilka słabszych meczy, a częściej punktował na bardzo wysokim poziomie. Większość z Kibiców na pewno pamięta Jego pechowy wypadek w meczu sparingowym z FOGO Unią z końca marca. Wówczas Kołodziej nabawił się przykrego urazu, który wyeliminował go na kilkanaście dni z przygotowań do sezonu. Po powrocie na tor spisywał się jednak znakomicie, czego dowodem był Jego dorobek punktowy w spotkaniu wyjazdowym w Zielonej Górze na inaugurację rozgrywek. To właśnie dzięki wyśmienitej postawie Janusza dwa meczowe punkty pojechały do Tarnowa.
Kolejne dwa spotkania ligowe tylko potwierdziły Jego dobrą dyspozycję. Nieco słabiej pojechał w Toruniu, co również przełożyło się na wynik drużynowy. Jaskółki uległy nieznacznie mocnej ekipie z Torunia, co jak się później okazało było jedyną porażką Grupy Azoty Unii Tarnów w rundzie zasadniczej. Następne spotkania to pasmo zwycięstw drużyny tarnowskiej przy ewidentnym udziale Janusza Kołodzieja, który w międzyczasie wywalczył sobie awans finałów SEC. Droga do tego nie była jednak taka łatwa, ale zawodnik Jaskółek poradził sobie znakomicie w eliminacjach. Najpierw wygrał majową rundę kwalifikacyjną w Żarnowicy, a później zajął drugie miejsce w Challenge w Debreczynie.

Tegoroczna edycja SEC podobnie jak ubiegłoroczna składała się z czterech turniejów. Pierwszy z nich rozegrano na torze w Gustrow. Niemiecki tor ewidentnie leżał zawodnikowi Grupy Azoty Unii Tarnów. Po rozegraniu części zasadniczej to właśnie Janusz Kołodziej znajdował się na prowadzeniu. W wyścigu finałowym przegrał jednak nieco start, zajmując ostatecznie trzecią lokatę w zawodach. Tym samym w klasyfikacji generalnej był współliderem wraz z Nicki Pedersenem. W pozostałych trzech turniejach wiodło mu się już nieco gorzej przez, co ostatecznie uplasował się na piątej pozycji Indywidualnych Mistrzostw Europy.

W drugiej drugiej połowie lipca i na początku sierpnia żużlowe oczy świata zwrócone były na rywalizację w Drużynowym Pucharze Świata. W Wielkim Finale w którym zagwarantowany udział mieli Reprezentanci Polski Janusz Kołodziej wywalczył sześć punktów zdobywając wraz z kolegami srebrny medal.

14 sierpnia w Zielonej Górze Janusz Kołodziej bronił złotego medalu Indywidualnych Mistrzostw Polski. Reprezentant Grupy Azoty Unii Tarnów przez cały turniej spisywał się wyśmienicie pewnie awansując do finału. W jego pierwszej odsłonie pewnie wygrał start, ale bieg został przerwany z powodu nierównego startu, a winnym został wskazany właśnie zawodnik Jaskółek. W powtórce już tak dobrze nie było, ale na dystansie Koldi zdołał przedostać się na trzecią pozycję, co dało mu brązowy medal Indywidualnych Mistrzostw Polski.

Kilka dni później odbyły się w Tarnowie długo oczekiwane Indywidualne Międzynarodowe Mistrzostwa Ekstraligi. W bardzo mocno obsadzonych zawodach z dobrej strony zaprezentował się Janusz Kołodziej. Po na pewno trudnym i wyczerpującym dla niego turnieju został sklasyfikowany na piątym miejscu. Wychowanek Jaskółek był bardzo bliski awansu do biegu finałowego, ale w półfinale musiał uznać nieznaczną wyższość Darcy Warda.

Druga połowa sezonu ligowego także była udana dla Janusza Kołodzieja. W spotkaniach ligowych Grupy Azoty Unii Tarnów nadal notował bardzo dobre występy. Niestety kontuzje trójki zawodników Jaskółek bardzo mocno osłabiły siłę rażenia ekipy z Małopolski. Najbardziej dotkliwy był brak Grega Hancocka. Osłabieni tarnowianie przegrali oba pojedynki półfinałowe z FOGO Unią. Na domiar złego przed spotkaniem rewanżowym z lesznianami w Grand Prix Challenge kontuzji kolana doznał właśnie Janusz Kołodziej. Bolesna kontuzja wyraźnie odbiła się na dyspozycji wychowanka Unii Tarnów, który w dwóch kolejnych spotkaniach nie był już tak skuteczny. Sezon ligowy w Polsce zakończył jednak z kompletem punktów w meczu rewanżowym o brązowy medal, który drugi raz z rzędu wywalczyli tarnowianie.
Poza Enea Ekstraligą Janusz Kołodziej wystąpił także w kilku spotkaniach w lidze szwedzkiej w której Jego Elit Vetlanda zdobyła Drużynowe Mistrzostwo Szwecji. W Elitserien Koldi notował gorsze i lepsze występy. W przekroju swoich wszystkich występu w Szwecji Jego średnia znacznie przekraczała dwa punkty na bieg. Najlepszym spotkaniem w Szwecji dla Janusza Kołodzieja był rewanżowy mecz półfinałowy z Rospiggarną Hallstavik w którym był niepokonany.

Mecze Janusza Kołodzieja w Enea Ekstralidze:
12 IV Zielona Góra – Tarnów 9+1 (2,2*,2,3,-), wynik 43 – 47
24 IX Tarnów – Leszno7(2,2,2,0,1), wynik 42 – 48
28 IX Zielona Góra – Tarnów2+1(0,1*,1,-), wynik 47 – 43
5 X Tarnów – Zielona Góra 15 (3,3,3,3,3), wynik 63 – 27

5 miejsce w Enea Ekstralidze:
Meczy: 18
Biegów: 83