PGE Ekstraliga

Plany sparingowe Jaskółek

Zawodnicy Unii Tarnów mają zaplanowane już cztery sparingi przed rozpoczęciem zmagań Enea Ekstraligi. Na pierwsze ze spotkań kontrolnych tarnowscy żużlowcy pojadą do Ostrowa Wielkopolskiego za nieco ponad dwa miesiące.

Zadowolony z ustalenia terminów jest kierownik drużny Jaskółek. – W tym roku liga rusza później niż w latach ubiegłych dlatego też jest okazja do rozegrania większej ilości sparingów. Na chwilę obecną mamy potwierdzone cztery takie imprezy – 26.III w Ostrowie, dzień później jedziemy do Leszna 27.III, Natomiast 05.IV w Tarnowie z Rzeszowem, a dzień później w rewanż Rzeszowie. Na początku sezonu taka forma treningu jest najlepsza dla zawodnika, który ma możliwość do wypróbowania sprzętu poprzez ściganie się z innymi rywalami, na różnych torach. Trenerowi na pewno też będzie łatwiej ustawić drużynę. Na sparingach może skorzystać z wielu wariantów, tak aby na ligę wybrać ten najlepszy. Jeżeli trener i zawodnicy będą potrzebowali większą ilość sparingów to na pewno tak będzie – powiedział Paweł Baran.

Oprócz sparingów, wcześniej Jaskółki mają zaplanowany tygodniowy obóz przygotowawczy w Szklarskiej Porębie. W zajęciach uczestniczyć mają wszyscy zawodnicy Unii, poza Gregiem Hancockiem, który przygotowuje się indywidualnie w Kalifornii.

Aktualnie zaplanowane sparingi:
26 marca: MDM Komputery ŻKS Ostrovia Ostrów Wielkopolski – Unia Tarnów