Pierwsza czwórka jest w naszym zasięgu – pierwsza część wywiadu z Prezesem Łukaszem Sady

14/06/2013 0:00:00

Zapraszamy do przeczytania pierwszej części wywiadu z Prezesem Unii Tarnów – Łukaszem Sady, przeprowadzonej specjalnie dla strony unia.tarnow.pl, w którym opowie między innymi o: swojej nowej roli w klubie, nowych sponsorach i wiele innych.

Funkcję Prezesa pełni Pan od niedawna, jak się Pan czuje na tym stanowisku?

-Swoją funkcję pełnię dopiero cztery miesiące, ale wszystkie zadania, które są związane z rolą Prezesa nie są mi obce, ponieważ pracując w Spółce Żużlowej już siedem lat, a przy żużlu jako takim, kręcąc się lat kilkanaście; miałem świadomość, że ta praca to w 70% poszukiwanie środków finansowych,  pozostałe zaś 30% to między innymi sprawy organizacyjne, sportowe, techniczne i tym podobne. Praca ta wymaga pełnego zaangażowania i niejednokrotnie poświęcania w całości swojego prywatnego czasu.

W zakładce sponsorzy klubu pojawiają co jakiś czas nowe firmy. Czy obecni sponsorzy są w stanie zapewnić budżet na ten sezon? Czy są prowadzone negocjacje z innymi firmami?

-Odkąd zostałem Prezesem Spółki,  prowadzę rozmowy z różnymi firmami, zarówno tymi większymi jak i małymi. Część firm jest znana tarnowskim Kibicom, ponieważ wspomagały one klub przez poprzednie lata. Rozmowy z nowymi firmami są trudne. Gdyby były one prowadzone w roku ubiegłym, po zdobyciu trzeciego tytułu Drużynowego Mistrza Polski, gdyby chociaż w najmniejszym stopniu ten tytuł został wykorzystany marketingowo – dzisiejsza sytuacja była by zapewne dużo lepsza. Niestety tak się nie stało, bo po prostu nie miał kto tego robić. Pani Prezes Mróz zrezygnowała późną jesienią z pełnienia tej funkcji, a że było tylko kilka dni na przygotowanie procesu licencyjnego, Rada Nadzorcza, wraz z moją osobą i pozostałymi pracownikami Spółki, skupiła swoje wysiłki na tym celu. Dzięki zaangażowaniu wszystkich – cel został osiągnięty. Następnie, na bardzo krótki okres nową szefową tarnowskiego żużla została Pani Anna Chmura. Jak wiadomo na skutek nieszczęśliwego wypadku – zmuszona była do rezygnacji ze stanowiska, potem Rada Nadzorcza ogłosiła konkurs na Prezesa Zarządu… tymczasem czas uciekał, a sezon zbliżał się wielkimi krokami. Dopiero dnia 16 lutego 2013 wybrany został nowy Prezes, w mojej osobie. Chcę podkreślić, że  cały czas prowadzone są rozmowy z dużymi firmami z ale to proces trudny i długotrwały.

Od pewnego czasu w klubie pracuje Pan Piotr Czuban. Jak oceni Pan jego pracę? Co nowego wniósł do spółki?

-Pan Piotr Czuban został przyjęty na okres próbny- trzech miesięcy jako dyrektor od spraw marketingu. Jest to człowiek o wielkim doświadczeniu managerskim. Ma głowę pełną nowych, ciekawych pomysłów, jest otwarty na nowe wyzwania. Jego praca w tej chwili w głównej mierze opiera się na działaniach PR, reklamowych i promocyjnych, które dopiero w przyszłości, za rok, może nawet później, mogą przynieść konkretne efekty i osobiście na to liczę, gdyż jeśli udałoby się w przyszłości zrealizować chociaż część pomysłów dyrektora Czubana – wprowadzona by została w Spółce Żużlowej nowa jakość. Swego rodzaju misją działań dyrektora Czubana jest to, aby marka tarnowskiego żużla znacząco wzrosła, aby o Unii Tarnów mówiło się dużo w mediach, pisało się w prasie, aby klub zaistniał na szerszej arenie niż dotychczas, co powinno  pozwolić pozyskiwać znaczących sponsorów oraz nowych Kibiców w przyszłości.

Co sądzi Pan o tegorocznych rozgrywkach Enea Ekstraligi? Chyba nikt przed sezonem nie przypuszczał, że liga będzie tak emocjonująca, a wyniki niektórych spotkań tak zaskakujące.

-Wielokrotnie przed sezonem powtarzałem, że liga będzie ciekawa i emocjonująca, chociażby ze względu na fakt, że do niższej ligi spadają aż 3 zespoły, a więc każda z drużyn walczy o życie. Szczerze mówiąc nie przypuszczałem jednak, że wyniki w lidze będą często tak zaskakujące. Pomijając kilka aspektów – moim zdaniem jest niezwykle ciekawie i emocjonująco.

Na co Pana zdaniem stać nasz zespół. Czy pierwsza czwórka i walka o medale jest osiągalna?

-Jeśli chodzi o możliwości sportowe naszego zespołu to sądzę, że cały czas pierwsza czwórka jest w naszym zasięgu. Takie było założenie. W tabeli jest naprawdę ciasno i prawie każdy ma jeszcze szansę zostać Mistrzem Polski. Wierzę w nasz zespół, wierzę, że zawodnicy pokażą jeszcze w tym roku pazur.

Czy Pana zdaniem likwidacja KSM i zmniejszenie ligi do 8 zespołów to dobre posunięcie? Ostatnio pojawiło się sporo kontrowersji odnośnie tych zapisów w regulaminie.

-Patrząc na tegoroczne wyniki meczów ekstraklasy, zaczynam się poważnie zastanawiać czy nie warto by zostawić ekstraligi 10-zespołowej,  aczkolwiek mam świadomość, że zarówno taka formuła ligi, jak i liga z 8 zespołami ma swoje plusy i minusy. Jeśli zaś chodzi o KSM, to jestem jego zdecydowanym  zwolennikiem. Likwidacja KSM może doprowadzić do sytuacji sprzed lat, gdzie dwie, trzy drużyny zbudowały przysłowiowe „dream teamy”, a reszta zespołów pozostawała daleko w tyle za tymi klubami.

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel