PGE sponsorem tytularnym Ekstraligi Żużlowej

25/02/2015 18:32:36

PGE Ekstraliga – taką nazwę od 2015 roku będą nosiły rozgrywki najlepszej żużlowej ligi świata. Na mocy umowy, która została zawarta we wtorek 24 lutego 2015 r. pomiędzy PGE Polską Grupą Energetyczną i Ekstraligą Żużlową sp. z o. o., największa grupa energetyczna w Polsce będzie sponsorem tytularnym ligi do 2017 roku.

– Jesteśmy przekonani, że potencjał płynący ze wsparcia najlepszej ligi żużlowej na świecie jest bardzo duży i przyniesie korzyści obydwu stronom. Żużel to dyscyplina sportowa, którą z pewnością możemy określić mianem bardzo energetycznej, dlatego dobrze wpisuje się w naszą strategię i konsekwentne działania na rzecz budowania świadomości marki  – mówi Maciej Szczepaniuk, rzecznik prasowy PGE Polskiej Grupy Energetycznej.

PGE Polska Grupa Energetyczna od wielu lat aktywnie włącza się w sponsoring najważniejszych wydarzeń sportowych w Polsce. Wspiera również wiele klubów sportowych wśród których wymienić można m.in. PGE Skrę Bełchatów, PGE GKS Bełchatów, PGE Turów Zgorzelec czy PGE Atom Trefl Sopot. PGE sponsoruje również sportowców indywidulanych – windsurferkę Zofię Noceti-Klepacką i kitesurfera Viktora Borsuka.

– Dołącza do nas duży i prestiżowy sponsor, który gwarantuje Ekstralidze Żużlowej stabilizację i jest dowodem na zainteresowanie żużlem ze strony wielkich marek. Wiążemy się kolejnym wieloletnim kontraktem z poważnym partnerem biznesowym, co zapewnia nam możliwość rozwoju i dalszą profesjonalizację rozgrywek – mówi Wojciech Stępniewski, prezes Ekstraligi Żużlowej.

Ekstraliga Żużlowa to spółka zarządzająca rozgrywkami najwyższej klasy w polskim sporcie żużlowym od 2007 roku. Jej większościowym udziałowcem jest Polski Związek Motorowy, natomiast mniejszościowymi – osiem klubów wchodzących w skład spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.

Umowa między PGE a Ekstraligą Żużlową została zawarta na lata 2015-2017, a nazwa PGE Ekstraliga obowiązuje od momentu podpisania umowy. Konferencja prasowa dotycząca współpracy została zaplanowana na drugą połowę marca.