Peter Ljung zostaje w Tarnowie!

09/10/2019 12:15:15

Przed sezonem 2019 Peter Ljung podpisał dwuletnią umowę z Unią Tarnów. Dzisiaj znakomity Szwed uzgodnił aneks finansowy i w sezonie 2020 nadal będzie ścigał się z Jaskółką na plastronie.

W zakończonym sezonie kapitan Unii Tarnów wystartował w dwunastu meczach ligowych uzyskując znakomitą średnią 2,339 punktów na bieg, co dało mu wysokie trzecie miejsce  wśród najskuteczniejszych. Swoją dominację na torach Nice Pierwszej Ligi Żużlowej potwierdził w Pucharze Nice 1. Ligi Żużlowej na torze w Gnieźnie, gdzie pewnie triumfował.

Poza znakomitymi wynikami w lidze polskiej równie dobrze spisywał się w Elitserien w barwach Vastervik Speedway, gdzie średnia 1,962 dała mu czternaste miejsce wśród najlepiej punktujących w najwyższej klasie rozgrywkowej w Szwecji. Na zapleczu Elitserien w Allsvenskan League będąc jednym z liderów, poprowadził Griparne Nyköping do zwycięstwa w lidze.

Wspólnie z Fredrikiem Lindgrenem i Filipem Hjelmlandem bronił baw Szwecji w finale Speedway of Nations, gdzie Szwedzi wywalczyli piąte miejsce. Peter Ljung do dorobku drużyny dorzucił szesnaście punktów.

Dla Petera Ljunga sezon 2020 będzie już piątym w barwach Jaskółek. Wcześniej reprezentował biało-niebieskie barwy w latach 2007-2008, 2017 i 2019.

grupa-azotyUnia Tarnów od wielu lat wspierana jest przez największy koncern chemiczny w Polsce – Grupę Azoty. Główny Partner klubu Grupa Azoty zajmuje się m.in. produkcją nawozów mineralnych i wieloskładnikowych. Ponadto takie produkty jak kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO czy biel tytanowa mają silną pozycję w sektorze chemicznym oraz zajmują swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.