Pechowa trzynastka – Marek Cieślak po Derbach

09/07/2013 0:00:00

Niedzielne Derby Południa w dalszym ciągu wywołują sporo kontrowersji, niestety również tych pozasportowych. Na torze lepsza okazała się drużyna Unii Tarnów, która pokonała Żurawie 53:37.

Po zakończeniu spotkania sporo powodów do zadowolenia miał szkoleniowiec Jaskółek. –Wiadomo, że derby to są ważne mecze. Zielonogórska drużyna ma swoje lubuskie derby, a tutaj na południu są spotkania tarnowsko-rzeszowskie. Oczywiście nie można porównywać atmosfery towarzyszącej tym dwóm starciom. Widać jednak było sporo kibiców z Rzeszowa i całkiem przyjemnie się ten mecz oglądało –powiedział Marek Cieślak.

Najwięcej kontrowersji wywołały w niedzielę zepsute polewaczki. Również Marek Cieślak był zdenerwowany zaistniałą sytuacją. – Szkoda, że te zepsute polewaczki zatruły nam życie. Człowiek się tylko musiał sporo napracować, aby doprowadzić później tor do stanu używalności. Trzynasta runda ENEA Ekstraligi okazała się po prostu pechowa –dodał.

Po spotkaniu kierownictwo drużyny rzeszowskiej miało sporo pretensji i uwag do sytuacji z polewaczkami, która spowodowała dłuższą przerwę w zawodach. Zarzuty rzeszowian odpiera Marek Cieślak. – To tak jakby ktoś miał pretensję do garbatego, że ma proste dzieci. Przecież nam nie pomogła ta cała sytuacja. Ciężko się napracowaliśmy, aby wszystko później naprawić. Nasi zawodnicy także nie byli zadowoleni takim obrotem sprawy. Była długa przerwa, a do tego błoto na torze. Dziwi mnie więc sugerowanie różnych rzeczy. Czyli co? Zepsuliśmy także pojazd straży pożarnej? Oczywiście uważam, że to dość niecodzienna sytuacja, aby zepsuły się aż trzy polewaczki. Nic jednak nie można poradzić w takich momentach, taki pech –oznajmił.

Trener Unii był po spotkaniu zadowolony był z postawy całej swojej drużyny. – Trochę słabiej pojechał chyba tylko Maciej Janowski. Dobre zawody tradycyjnie już zanotował Artiom Łaguta. Całkiem dobrze zaprezentowali się także Janusz Kołodziej i nasi młodzieżowcy. Martin Vaculik widać, że jeszcze trochę walczy sam ze sobą – przyznał.

Jak zwykle nie zawiódł Artem Łaguta. Rosjanin zdobył komplet punktów i był zdecydowanie najlepszym zawodnikiem całego spotkania – Łaguta jeździł już na tych silnikach w zeszłym roku. Już na meczu towarzyskim w Togliatti Polska – Rosja wiedziałem, że ten zawodnik będzie się dobrze spisywał. Wtedy o pół okrążenia wyprzedzał naszych reprezentantów. Jak on tam potrafił tak jeździć, to wiedziałem, że poradzi sobie i u mnie w Polsce. Odpowiedni klimat i odpowiednie podejście do zawodnika potrafi zdziałać naprawdę wiele. Na początku wszyscy nawet kręcili nosami, dlaczego on dostaje numer jeden czy dziewięć i prowadzi parę. A to była prosta sprawa. Trzeba było pokazać, że jest ważny w drużynie. Na początku się sam dziwił, ale teraz widać, że nie ma to znaczenia, bo kiedy pojechaliśmy do Rzeszowa dostał dwójkę, a i tak zdobył komplet punktów –dodał.

Unia, aby awansować do czołowej czwórki i tym samy mieć szansę na obronę tytułu musi dobrze spisać się w pozostałych spotkaniach. – Trzeba zapomnieć o naszych słabych wyjazdach, które mieliśmy. Teraz czekają nas nowe i trzeba będzie się postarać, aby je wygrać – uciął krótko.

W ENEA Ekstralidze nastąpi teraz przerwa na rozegranie Drużynowego Pucharu Świata. W drużynie Rosji nie zobaczymy jednak Artem Łaguty. Marek Cieślak zapytany czy w takim razie biało – czerwonym będzie łatwiej, odpowiedział krótko. – Może będzie troszeczkę łatwiej. Nie ma jednak co uprzedzać faktów. Trzeba po prostu bardzo dobrze przygotować się do tych zawodów – zakończył trener Unii Tarnów.

Małopolska

Nowrem Group