PGE Ekstraliga

Paweł Baran: „Jednego punkciku można szukać wszędzie”

Przemysław Frączek

W niedzielnym spotkaniu drużyna Grupy Azoty Unii Tarnów była dosłownie o krok od odniesienia sukcesu. Liderem zespołu był Kenneth Bjerre, który przyznał, że bardzo tor na Motoarenie – Lubię jeździć w Toruniu. Pasuje mi tutejszy tor. Jestem zadowolony ze swojego wyniku, ale jednocześnie rozczarowany tym, że nie udało się zdobyć punktu bonusowego. To było dla nas bardzo ważne w kontekście utrzymania w lidze. Teraz musimy skupić się na kolejnym spotkaniu, które już w niedzielę w naszym stadionie – powiedział Kenneth.

Również trener Baran jest świadomy jak niewiele zabrakło. Sam jednak przyznaje, że drużyna się nie poddaje i będzie walczyć do końca – Gratuluję zwycięstwa torunianom. Nam niestety nie udało się zrealizować zakładanego planu. Każdy martwił się o Kennetha przed meczem, a on był dziś najlepszym zawodnikiem. Na gorąco mogę powiedzieć, że nie do końca rozumiem wszystkie decyzje pana sędziego. Mam tu w szczególności na myśli bieg 7 gdzie Jack Holder sam się przewrócił. Nie chcę jednak tym się tłumaczyć. Mieliśmy 15 biegów na osiągnięcie korzystnego wyniku. Dziś Nicki nie wygrał ani jednego biegu. Kiedy brakuje jednego punkciku do końcowego sukcesu to wszędzie można go szukać. U Nickiego, u Petera Kildemanda np. w 3 biegu. Dalej jesteśmy jednak w grze. Nadzieja umiera ostatnia – dodał Paweł Baran.

Na koniec Jakub Jamróg opisał krótko jak z jego perspektywy wyglądało to spotkanie – W pierwszym moim biegu fajnie wyjechałem ze startu. Później starty były słabsze, ale wykorzystywałem sytuacje jakie tworzyły się na torze. Szukaliśmy przełożeń przez całe spotkanie. Jechaliśmy też nie z byle kim. Pola startowe też zawsze grają rolę. Mi się wydaje, że drugie i trzecie były najlepsze. To się jednak też wszystko zmienia w trakcie spotkania – powiedział Jakub Jamróg.

materiał: Stanisław Wrona

saletrosanazoty-starttyskie