Oficjalny serwis Unii Tarnów ŻSSA

Patryk Rolnicki: “Sprzęt to moim zdaniem 70% sukcesu”

20/01/2023 13:37:18
Redakcja

– Cześć Patryk. Jak spędzasz zimę w kontekście przygotowań do nowego sezonu? Z tego co widzę na Twoich social mediach, jest aktywnie.
– Cześć. Tak, jest aktywnie, lecz nie tylko w zimie, ale i w sezonie ponieważ cały czas staram się być w ciągłym ruchu i trenować, by być w formie cały sezon. Zima jak to zima, zawsze pracowita. Praca u taty w firmie, później trening, a po treningu praca w warsztacie przy motocyklach, także jest co robić i nudy nie ma.

– U Ciebie jest to standardowy cykl przygotowań, czy wdrażasz jakieś nowe elementy poszukując możliwości do jeszcze lepszego przygotowania?
– Zawsze można coś zrobić, żeby być lepiej przygotowanym, lecz żadnych rewolucji u mnie nie ma i nie planuję ich. Do sezonu jestem zawsze przygotowany fizycznie w 100%. Wykonujemy z trenerem Bartkiem Muchą dobrą pracę i w końcu musi zazębić.

– Na sezon 2023 Unia zbudowała dość wyrównaną, a przede wszystkim szeroką kadrę. Jak Ty podchodzisz do takiego modelu drużyny?
– To już nie mi oceniać jak wygląda skład czy model drużyny. Do moich obowiązków należy dobre przygotowanie fizyczne, mentalne i sprzętowe, a później bycie mocnym punktem zespołu.

– W Twoim przypadku mecze na domowym torze wychodziły całkiem nieźle, ale z wyjazdów pewnie sam nie jesteś zadowolony. Jaki masz plan, żeby poprawić skuteczność również na obcych torach i być w składzie w każdym meczu?
– Nie będę zdradzał jaki jest plan, ale mam swoje przemyślenia na ten temat. Jeśli będzie mi sprzyjało szczęście i nie połamię znów jakichś kości to wszystko powinno być w porządku, na fajnym poziomie.

– W minionym sezonie pojeździłeś nieco za granicą, przede wszystkim w Danii i Szwecji. Tej jazdy może nie było bardzo dużo, ale czy taka ilość może też cokolwiek pomóc, wyciągać wnioski właśnie z jazdy na zupełnie innych torach? Będzie to mieć przełożenie na jazdę w lidze polskiej?
– Na pewno doświadczenie z tej jazdy powinno zaprocentować w przyszłości. Inne tory, inny klimat, inny żużel. Jestem pewien, że z tej przygody zostały wyciągnięte odpowiednie wnioski.

– Tarnowski tor przeszedł jesienią dość solidne prace. Nieco go przeprofilowano i przede wszystkim dowieziono sporo świeżej nawierzchni. Uważasz że była to już konieczność? Czujesz, że to może być szansa na odzyskanie atutu własnego toru, z którego Unia słynęła przez wiele lat?
– Na pewno dało się zobaczyć czy nawet wyczuć w trakcie jazdy braki nawierzchni na naszym torze. Myślę, że prace przy nim to była już konieczność. Toromistrzowie i sztab szkoleniowy zadbają o przygotowanie, my zawodnicy o dopasowanie sprzętu i myślę, że będziemy mieć fajny atut swojego toru.

– Wszyscy wiemy, że równie ważny jak zawodnik jest jego sprzęt. Czy u Ciebie zaszły w tym temacie jakieś zmiany? Mam na myśli team, mechaników, tunera, może jakieś nowinki techniczne?
– Sprzęt to moim zdaniem 70% sukcesu. Na pewno jakieś małe zmiany się szykują jeśli chodzi o team i przygotowanie motocykli. Jednak niezmiennie silniki będzie przygotowywał mi Pan Stasiu Burza. Fajnie czuje temat, silniki sprawują się bardzo dobrze, więc jeśli chodzi o tę kwestię to nie chcę zmieniać czegoś, co dobrze funkcjonuje. Moje dobre przygotowanie, dobre przygotowanie silników i odrobina szczęścia, którego mi ostatnio bardzo brakowało, myślę że zrobi dobrą robotę.

Rozmawiał: Przemysław Frączek

Sponsorzy i partnerzy

grupa-azoty

Saletromag

NOXY

wesbud

Miasto Tarnów

Nowrem Group

wia-lanwamexsamrozkwitnad-stawkiemmpgk-1

Al.Capone

 

Optyka Edward Kluza

hektordunajecdekercezararkan

rehamedica
Lotto
Frukt

mis-serwis-techniczny

eska

 

 

 

 

Ogrody Aurora

 

 

 

 

Muszynianka

 

 

Chemart

Arkas BHP

Netfish

Mat-Mat

Remondis

OSK MX

Your Partner

In Balance

Biały Piec

Surpal

TKP

Skup Aut Małopolska

 

Gentleman

Narzędzia dynamometryczne

Narzędzia Czyżycki

Ilustrowany Kurier Codzienny

Green Engineering

Darbagos

Centrum Sztuki Mościce

Strusinianka

Okocim

Czarny Sezam

DIAGMEDICA & HOLI-MED

Arveel

Food Care

Ngine

Seba Mechanika

Salon Wędkarski Karmazyn

Restauracja Rigatoni

Wykonanie strony Internetowej z przez Agencję Marketingową AdVIST