Oświadczenie ws. zawieszenia licencji toru

17/08/2020 18:22:42

Oświadczenie Klubu Unia Tarnów ŻSSA

W związku z komunikatem GKSŻ nr 51 o zawieszeniu licencji toru w Tarnowie informujemy, że powodem zawieszenia jest … pomalowanie krawężnika toru wapnem, a nie farbą. Związane jest to z zapisem regulaminu o obowiązkowym pomalowaniu krawężnika toru farbą od tego sezonu.

Klub Unia Tarnów już w zeszłym sezonie wykonał przedmiotowe zalecenie, malując krawężnik przy pomocy specjalistycznych maszyn i farb – stosowanych do malowania pasów, linii, znaków poziomych itp. na drogach i ulicach. Podobnie postąpiono przed startem sezonu 2020 (dzień przed pierwszym meczem ligowym). Niestety ze względu na konstrukcję krawężnika w Tarnowie i materiał z którego jest wykonany, a także w związku z zastosowanym przez klub zaleceniem GKSŻ sprzed kilku lat, aby krawężnik był idealnie równo zlicowany z torem – farba po każdej jego kosmetyce jest przez szynę skutecznie ścierana. Aby do tego nie dopuścić klub musiałby nie prowadzić kosmetyki toru przy krawężniku, co jest niezgodne z regulaminem. Przed każdymi zawodami krawężnik malowany jest wapnem, aby był widoczny dla sędziego zawodów.

Jak wspomniano powyżej – krawężnik malowany był już dwukrotnie przez firmę zajmujące się tym zawodowo, niestety farba wytrzymuje zaledwie kilka przejazdów traktora. Tym samym klub zmuszony jest malować krawężnik toru farbą dosłownie w ostatniej chwili przed startem poszczególnych zawodów z tym, że jest to utrudnione ze względu na specyfikę przygotowania toru do zawodów.

Oczywiście klub zalecenie o ponownym malowaniu krawężnika wewnątrz toru wykona jak najszybciej przed środową rundą DMPJ.

DIAGMEDICA & HOLI-MED