PGE Ekstraliga

Oddaj krew na żużlu!

– W okresie wakacyjnym w Małopolsce zapasy krwi gromadzonej w bankach spadają o około 30 %, w innych województwach nawet o 50 % – mówi Krzysztof Kowalski,  Wiceprezes Małopolskiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża.

Unia Tarnów Żużlowa Sportowa Spółka Akcyjna, Polski Czerwony Krzyż oraz Enea Ekstraliga zachęcają kibiców do oddania krwi przy okazji zaplanowanego na 3 sierpnia meczu GRUPA AZOTY Unia Tarnów – Unibax Toruń. Akcja rozpocznie się na terenie stadionu za trybuną w specjalnym autobusie od godziny 14.00 (mecz rozpocznie się o 16.30).

Dla krwiodawców przygotowano specjalne nagrody. Tarnowski klub przekazał do wylosowania 1 karnet na przyszły sezon oraz 5 biletów na Indywidualne Międzynarodowe Mistrzostwa Ekstraligi, które rozegrane zostaną 17 sierpnia w Tarnowie. Enea Ekstraliga każdemu dawcy przekaże okolicznościową kartę pocztową ze zdjęciem Amerykanina, Grega Hancocka.

Dodatkowo kibice zobaczą pokazy pierwszej pomocy z użyciem fantomu , AED oraz pozorantów, będzie można zmierzyć sobie ciśnienia tętnicze, a wolontariusze pomalują chętnym kibicom twarze w barwach klubowych. Odbędzie się też kwesta na rzecz akcji społecznej PCK „Wyprawka dla Żaka”.

Krew jest darem życia. Nie można zgromadzić jej na zapas, ponieważ trwałość pełnej krwi wynosi 42 dni. W okresie wakacji zapasy krwi kończą się, ponieważ nie działają wtedy uczniowskie kluby krwiodawców. Mecz żużlowy to idealna okazja, aby oddać krew. Mogą to uczynić wszyscy pełnoletni kibice – przekonuje Krzysztof Kowalski.

Akcja poboru krwi odbędzie się także na innych stadionach żużlowych Enea Ekstraligi. 10 sierpnia w Toruniu, Częstochowie i Lesznie, a 23 sierpnia w Zielonej Górze.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana