„Nigdy się nie poddaję” – Kenneth Bjerre

22/12/2015 16:38:45

Kenneth Bjerre na kolejny sezon postanowił związać się z Unią Tarnów. Duńczyk już teraz solidnie przygotowuje się do nadchodzącego sezonu. Przygotowania musiał jednak na chwilę przerwać, aby poddać się operacji ramion – operacja, którą przeszedłem miała za zadanie rozwiązać problem z mięśniami rąk, który ciągnie się za mną od początku kariery. Moje mięśnie są jakby zbyt duże i za silne i powodowało to spory dyskomfort. Zabieg polegał na ich rozcięciu dzięki czemu jest więcej przestrzeni dla krwi i mogą być lepiej dotlenione – zaczął Kenneth Bjerre.

Niemal od początku sezonu Bjerre bardzo dobrze czuł się na tarnowskim torze. Zawodnik uważa, że może być jeszcze szybszy – zawsze poszukuję jakichś usprawnień. W tej kwestii nigdy się nie zatrzymuję. Wiem, że mogę jeszcze poprawić moje ustawienia na tarnowski tor, a co za tym idzie lepiej punktować. Muszę po prostu ciężko na to zapracować – powiedział Kenneth.

W minionym sezonie Kenneth Bjerre tworzył bardzo zgrany duet ze swoim kolegą z reprezentacji Leonem Madsenemnie ważne czy jesteś prowadzącym parę czy nie. Każdy w drużynie musi zdobyć tak dużo punktów jak to tylko możliwe i właśnie to staramy się robić. Ja bardzo dobrze dogaduję się z Leonem i to sprawia, że jesteśmy bardzo silni jako duet na torze – wyjaśnił Bjerre.

Podobnie jak wielu Duńczyków, Kenneth zaczynał przygodę z żużlem na mini torze. Nasz zawodnik przyznaje, że jest to bardzo pomocne – rzeczywiście zaczynałem jazdę na żużlu od mini toru na motocyklach 50cc w 1992 roku. Jestem pewien, że jest to bardzo pomocne, ale nie jestem w stanie powiedzieć jak obecnie wyglądałaby moja jazda, gdybym nie zaczął od startów w mini żużlu – stwierdził Duńczyk.

Kenneth Bjerre bardzo ambitnie podchodzi do kolejnego sezonu. Poprzeczkę postawił sobie dość wysoko – indywidualnie moim głównym celem będzie powrót do cyklu Grand Prix. Nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa. Wciąż mam sporo do udowodnienia. Mam wielką motywację, aby być Mistrzem Świata. Jestem typem zwycięzcy i nigdy się nie poddaję. Moim celem drużynowym jest awans z Unią Tarnów do fazy play-off. Jest co prawda kilka ekip, które na papierze wyglądają na bardzo mocne. Wierzę jednak, że możemy osiągnąć ten cel – przyznał z wiarą zawodnik.

Zima to dla żużlowców czas odpoczynku, ale także ciężkiej pracy. Nie inaczej jest w przypadku Kennethazimę zawsze spędzam w podobny sposób. 6 razy w tygodniu ćwiczę po kilka godzin na siłowni. Zawsze pracuję nad sylwetką i ogólnie nad wysportowanym ciałem. Oczywiście bardzo lubię spędzać też wolny czas z moją rodziną i przyjaciółmi. Jestem także zajęty przygotowywaniem sprzętu na nowy sezon wraz z moim teamem – dodał Bjerre.

Na koniec rozmowy Duńczyk skierował też kilka słów do wspaniałych tarnowskich kibiców – bardzo chciałbym podziękować kibicom z Tarnowa za wsparcie podczas sezonu 2015. To był mój pierwszy sezon w Tarnowie i dzięki temu wsparciu było mi dużo łatwiej. W nowym sezonie bądźmy jeszcze lepsi, jeszcze głośniejsi, tak żeby każda drużyna jaka tu przyjeżdża zobaczyła jak fantastycznych mamy kibiców – zakończył optymistycznie.