PGE Ekstraliga

Nicki Pedersen

Nicki Pedersen to bez wątpienia jedna z najbarwniejszych postaci światowego speedwaya. Urodził się 2 kwietnia 1977 roku w Odense. Nicki jest jednym z najbardziej utytułowanych żużlowców, a do jego najważniejszych osiągnięć z pewnością należą 3 tytuły Indywidualnego Mistrza Świata z 2003, 2007 i 2008 roku. 16 razy wygrywał turnieje Grand Prix, a 47 razy stawał na podium tych zawodów. W 2006 roku wraz z reprezentacją Danii wywalczył Drużynowy Puchar Świata. W lidze polskiej reprezentował barwy wielu klubów przeważnie będą liderem swoich zespołów. Sezon 2018 będzie pierwszym z Jaskółką na plastronie. Nicki Pedersen znany jest ze swojej nieustępliwości i agresywnego stylu jazdy. Jego jazda niejednokrotnie wywoływała sporo kontrowersji. Trzeba jednak przyznać, że to właśnie dzięki swojej ogromnej ambicji i umiejętnościom osiągnął na żużlowych torach tak wiele sukcesów.

saletrosanazoty-starttyskie

budpolLottoToskana